Η τρέλα των ημερών
Κυριακή 20 Μάη 2007

1. Ο Καραμανλής κατάλαβε τελικά πως το μόνο που οφείλει να προσφέρει στον ελληνικό λαό, ακολουθώντας το πνεύμα των προκατόχων του πρωθυπουργών, είναι μια γερή δόση τρέλας.

2. Ας μην κοροϊδευόμαστε, μόνο με μισόλογα, διανθισμένα με λίγη τρέλα, ο κύριος πρωθυπουργός θα κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο μέχρι να φτάσει στις εκλογές. Οποιος δεν καταλαβαίνει από μισόλογα ή τρέλα θα χαρακτηρίζεται αδύναμος και ποταπός.

3. Κατά την προεκλογική περίοδο όσοι θα μεταφράζουν τα λόγια του πρωθυπουργού, διασκεδάζοντας με την απανταχού τρέλα, θα εισπράξουν εκτός από πριμ και το σεβασμό της δημοκρατίας.

4. Η τρέλα στην πολιτική μας σκηνή χαίρει γενικής εκτίμησης και θαυμασμού. Για να το διαπιστώσει κανείς, δεν έχει παρά να καταδεχτεί να ρίξει μια ματιά στα δελτία ειδήσεων.

5. Η γελοιότητα των ημερών χρειάζεται τις εκλογές για να ξεπλυθεί. Μόνο με εκλογές μπορούν τα πομπώδη ονόματα των τριών οικογενειών που μας κυβερνούν να μακιγιαριστούν από την αρχή για να μπορέσουν πάλι να μας εκβιάσουν.

6. Η ατιμία που ετοιμάζουν γύρω από τον εκλογικό νόμο οι γνωστοί φτωχοδιάβολοι της κυβέρνησης παίρνει διαστάσεις που δεν της αξίζει.

7. Τις σκληρές μέρες που διανύουμε, όποιος προσπαθεί μέσω της υπομονής να μας επαναφέρει στην κατάσταση της κόσμιας διαγωγής του αξίζει, μαζί με την περιφρόνηση, και η διαπόμπευσή του.

8. Η εξαφάνιση της λογικής έγινε με τον πιο απλό τρόπο. Ο Καραμανλής μαζί με το αξιοθρήνητο επιτελείο του παρέδωσαν τη λογική στον κάτω κόσμο της τηλεόρασης. Εκτοτε αγνοείται η τύχη της.

9. Μέσα σ' αυτήν την κηρυγμένη διάλυση, τι μπορεί να πει κανείς για τους ανθρώπους της διανόησης; Χτυπημένοι από το σύνδρομο της στρουθοκαμήλου, παραμερίζουν όπως όπως την πραγματικότητα και αφοσιώνονται σε λύσεις μεταφυσικών αινιγμάτων του τύπου «το μυστικό του Ιησού» και άλλα παρόμοια ηχηρά. Αρχίζω να πιστεύω πως έχει δίκιο η απέχθειά μου που δεν τους παίρνει στα σοβαρά, γιατί με το αλάθητο ένστικτό της διακρίνει πως, εκτός από αλαζόνες και φιλόδοξοι, είναι τα πιο δειλά ανθρωπάκια που κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

10. Η ευτέλεια ορισμένων δημοσιογραφικών κύκλων γίνεται μόνιμη. Εξασφαλίζοντας μια θέση έξω από τη φωτιά, κάθονται απέναντί μας και παρακολουθούν με την περιέργεια μιας κομμώτριας τη μια πυρπόληση μετά την άλλη.

11. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο φερόμενος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα των εκλογών. Είναι τόσο βαθιά νυχτωμένος, κι ας βρίσκεται στο κέντρο της ζωής. Αντί να τον αφήσουν να καταρρεύσει με την ησυχία του, οι σύμβουλοί του, που τον περιφρονούν όσο κανείς άλλος, τον σπρώχνουν στα χαρακώματα της πολιτικής χωρίς την παραμικρή τύψη. Από την πλευρά του, ο Γιωργάκης, αψηφώντας την πραγματικότητα αφού δεν τη γνωρίζει, περνά στο έλεος των εκλογών. Τι να πω; Αυτές οι εκλογές είναι το αγαπημένο του διεγερτικό. Βέβαια, ακολουθεί ένα πρόγραμμα, όπως όλοι, αλλά το δικό του θυμίζει περισσότερο «διαίτης», που είναι αδύνατο να ηλεκτρίσει τα πλήθη. Τι θ' απογίνει αυτό το παιδί μετά τις εκλογές ουδείς γνωρίζει. Εύχομαι να αποκτήσει ισχυρά πάθη (που ουδεμία σχέση έχουν με τη διακυβέρνηση της χώρας), αν και θα συνιστούσα μετά από μια μεγάλη συντριβή ένα μακρύ ταξίδι σε εξωτικές χώρες.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ