ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Πολλαπλές ισραηλινές φονικές επιδρομές

Αξιοποιώντας την ενδοπαλαιστινιακή διαμάχη

Παρασκευή 18 Μάη 2007

Associated Press

Από χτεσινή αεροπορική ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Με τέσσερις φονικές αεροπορικές επιδρομές κατά μελών και στελεχών της «Χαμάς» που παρουσίασε ως «αντίποινα για τη συνεχιζόμενη εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας στο Νότιο Ισραήλ», ο ισραηλινός στρατός έδωσε τη δική του ώθηση και πρακτικά στην περαιτέρω κλιμάκωση της ενδο-παλαιστινιακής έντασης. Και χτες, παρά τη νέα συμφωνία εκεχειρίας και τις ισραηλινές επιδρομές, ανταλλαγές πυρών με νεκρούς και τραυματίες σημειώθηκαν μεταξύ ενόπλων που δηλώνουν ότι πρόσκεινται είτε στη «Χαμάς» είτε στη «Φατάχ». Συνολικά, από το Σάββατο μέχρι χτες βράδυ, μόνο στις ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις σκοτώθηκαν 50 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Αλλοι 6 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, χτες, από τις 4, συνολικά, αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός έξω από τη Ράφα, στο Νότο, αλλά και σε διάφορα σημεία της πόλης της Γάζας, στο βορρά της Λωρίδας. Περισσότεροι από 60 είναι οι τραυματίες από τις επιδρομές. Στις 3 από τις 4 περιπτώσεις, στόχοι ήταν ένα κτίριο της αστυνομίας της «Χαμάς» και 2 οχήματα που μετέφεραν μέλη της. Στην τέταρτη επιδρομή, όπως όλα δείχνουν, «έγινε λάθος» και πλήχτηκε μια ανύποπτη οικογένεια. Επίσης, αργά το βράδυ, μεταδόθηκε ότι μικρός αριθμός ισραηλινών τανκς εισήλθε περίπου 100 μέτρα εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας στο βορρά.

Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστήριξε ότι «απαντά» στην εκτόξευση ρουκετών, που και χτες τραυμάτισαν 2 Ισραηλινούς. Από την άλλη, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που στόχευσαν αποκλειστικά τη «Χαμάς» προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της οργάνωσης. Απείλησε με νέες επιθέσεις αυτοκτονίας (η τελευταία έγινε το Γενάρη του 2005) και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «ουσιαστικά συμμαχεί με τον Πρόεδρο Αμπάς και τις δυνάμεις της «Φατάχ» τις οποίες χαρακτήρισε «μισθοφόρους του εχθρού». Τις αρνητικές επιπτώσεις της ισραηλινής δράσης και στην ενδο-παλαιστινιακή ένταση επισήμαναν και αξιωματούχοι της «Φατάχ» που κατηγόρησαν την ισραηλινή κυβέρνηση για «δημιουργία εντυπώσεων και πρόκληση περαιτέρω εσωτερικής όξυνσης».

Αντίθετα, η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «μετρημένη» την ισραηλινή αντίδραση απέναντι στις ρουκέτες. Ο Πρόεδρος Μπους ζήτησε αποκλιμάκωση. Μουδιασμένες και αμήχανες εμφανίζονται οι αραβικές κυβερνήσεις που καταδίκασαν τις ισραηλινές επιδρομές και απηύθυναν νέες εκκλήσεις (Ιορδανία, Συρία χτες) για τερματισμό των ενδο-παλαιστινιακών συγκρούσεων άμεσα.

Για προσπάθεια του Ισραήλ «να αποπροσανατολίσει από την αραβική πρόταση ειρήνης» έκανε λόγο το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου ζητώντας, επίσης, από τους Παλαιστινίους να τερματίσουν «τις αδελφοκτόνες συγκρούσεις». Εκκληση για τερματισμό των ενδο-παλαιστινιακών συγκρούσεων απηύθυναν, από τη Νάμπλους, και ένοπλοι των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» και του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», σε κοινή συνέντευξη Τύπου.