ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΚ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΚΚ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ - ΚΚ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ
Επίσκεψη στο Μινσκ της Λευκορωσίας

Για την προετοιμασία της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Κυριακή 20 Μάη 2007

Αποψη από το μνημείο για τα θύματα από τον χιτλεροφασισμό στον Χατίν, της Λευκορωσίας, εκεί όπου βρισκόταν το ομώνυμο χωριό που έκαψαν οι ναζί
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας οι επαφές που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για την προετοιμασία της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που φιλοξενούν φέτος από κοινού το ΚΚ Λευκορωσίας (ΚΚΛ) και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), με θέμα: «90ή επέτειος της Οχτωβριανής Επανάστασης: Η επικαιρότητα και διαχρονική αξία των ιδεών της. Οι κομμουνιστές στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού, για το σοσιαλισμό». Εξετάστηκαν επίσης πρωτοβουλίες για την κοινή δράση των 3 κομμάτων.

Τριμερής συνάντηση

Στις τριμερείς συνομιλίες στο Μινσκ συμμετείχαν από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ, υπεύθυνος για τις Διεθνείς Σχέσεις και διευθυντής του «Ριζοσπάστη» και ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων. Από τη μεριά του Κομμουνιστικού Κόμματος Λευκορωσίας συμμετείχαν οι σύντροφοι Τατιάνα Γκόλουμπεβα, Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΛ και βουλευτής του λευκορώσικου κοινοβουλίου, κι ο Ιγκορ Καρπένκο, Β΄ Γραμματέας του ΚΚΛ, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων και βουλευτής, ενώ από την πλευρά του ΚΚΡΟ, οι σύντροφοι Αντρέι Φιλίποφ, επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος του ΚΚΡΟ και ο Μαρς Ζεμπέριν, μέλος του Διεθνούς Τμήματος του ΚΚΡΟ.

Ο θεσμός της Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που ξεκίνησε από την Αθήνα το 1999 και φιλοξενούνταν στη συνέχεια για αρκετά χρόνια στην Αθήνα, «άνοιξε» πέρσι τα «φτερά» του και πραγματοποιήθηκε το Νοέμβρη του 2006 στη Λισαβόνα, όπου φιλοξενήθηκε από το Πορτογαλικό ΚΚ. Φέτος, όπως αποφάσισε η Ομάδα Εργασίας, που συνεδρίασε με τη συμμετοχή 20 κομμάτων από όλες τις ηπείρους στην Αθήνα, στις 24 Φλεβάρη, η Διεθνής Συνάντηση των ΚΚ θα διεξαχθεί στις 3-5 Νοέμβρη 2007 στο Μινσκ, ενώ θα ακολουθήσει η συμμετοχή των αντιπροσωπειών των ΚΚ στις εκδηλώσεις προς τιμήν των 90 χρόνων της Οχτωβριανής Επανάστασης, που θα γίνουν στις 6-7 Νοέμβρη στη Μόσχα.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στο Μινσκ, είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερωθεί από τους συντρόφους του ΚΚ Λευκορωσίας για τις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα αυτή, όπως και για τις αντιστάσεις που αναπτύσσονται κόντρα στις διεθνείς ιμπεριαλιστικές πιέσεις που δέχεται η χώρα τους τα τελευταία χρόνια.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε ακόμη το μνημείο «Χατίν», που έχει ανεγερθεί στη θέση του ομώνυμου χωριού, όπου βρισκόταν ένα από τα 186 χωριά της Λευκορωσίας που κάηκαν ολοσχερώς μαζί με τους κατοίκους τους από τους φασίστες, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εγκληματική αυτή ενέργεια των ναζί έγινε με στόχο να εμποδίσουν την ανάπτυξη του λευκορώσικου αντάρτικου κινήματος, που είχε καταφέρει να απελευθερώσει ολόκληρες περιοχές της χώρας, συνεισφέροντας σημαντικά στον ηρωικό αγώνα του σοβιετικού λαού και του Κόκκινου Στρατού. Οπως με κάθε ευκαιρία υπογράμμιζαν οι σύντροφοι του ΚΚΛ, η Λευκορωσία έχασε κατά τη διάρκεια εκείνου του πολέμου κάθε τρίτο κάτοικό της, γι' αυτό κι ο λαός της έχει επιλέξει να καθορίζει ο ίδιος τον δρόμο ανάπτυξης της χώρας του, χωρίς να ανέχεται τις ξένες επεμβάσεις, γι' αυτό, άλλωστε, και δεν είναι αποτελεσματικές οι προσπάθειες της φιλοδυτικής «αντιπολίτευσης», παρά την αδρή χρηματοδότησή της από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Οι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και του ΚΚΡΟ επισκέφτηκαν επίσης την Εθνική Συνέλευση της Λευκορωσίας, όπου ενημερώθηκαν για το πολιτικό σύστημα της χώρας και τη λειτουργία των νομοθετικών σωμάτων.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε και συνάντηση στο υπουργείο Πολιτισμού της Λευκορωσίας με εκπροσώπους του υπουργείου.

Τέλος, η αντιπροσωπεία του Κόμματος, κατά την αναχώρησή της στο αεροδρόμιο του Μινσκ, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βαλέρι Βορονέτσκι, που εκείνη την ώρα κατευθυνόταν στη Σόφια, για τη Σύνοδο των Κέντρο-ευρωπαϊκών χωρών. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης συνάντησης ο Β. Βορονέτσκι σημείωσε τη σημασία που δίνει η χώρα του στην ανάπτυξη των ισότιμων σχέσεων φιλίας με όλους τους λαούς και τις χώρες της Ευρώπης, ενώ από τη μεριά της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ σημειώθηκε πως το Κόμμα και από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου έχει καταδικάσει τις άδικες επιθέσεις που δέχεται η Λευκορωσία τα τελευταία χρόνια από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.


Ε.Β.