ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σημαντική παρέμβαση για τα αποθεματικά και την Κοινωνική Ασφάλιση

Κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος

Κυριακή 20 Μάη 2007

Μια μέρα μετά την πανεργατική απεργία της 15ης Μάη και τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ προχώρησε στην κατάθεση πρότασης νόμου στη Βουλή για τη διασφάλιση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία του Κόμματος που μπορεί να δράσει ενισχυτικά στους εργατικούς αγώνες για την Κοινωνική Ασφάλιση, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των κυβερνήσεων του δικομματισμού.

Το ίδιο το σκεπτικό της πρότασης νόμου αποκαλύπτει τους πραγματικούς πολιτικούς ενόχους για τη διαχρονική επίθεση στα αποθεματικά των Ταμείων και στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η συζήτηση στη Βουλή που θα ακολουθήσει και οι τοποθετήσεις των κομμάτων απέναντι στην πρόταση του ΚΚΕ πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο για τους εργαζόμενους, να καθορίσουν τη στάση τους και εκλογικά απέναντι σε όσους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ευθύνονται ή στηρίζουν την αντιασφαλιστική επίθεση, το τζογάρισμα και την κλοπή των αποθεματικών των Ταμείων.

Διαχρονική η κλοπή και η επίθεση

Οπως σημειώνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και στην αιτιολογική έκθεση επί της αρχής, με την πρόταση νόμου απαιτείται η κάλυψη των απωλειών που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία από το 1950 μέχρι σήμερα, αφού το ΚΚΕ «δεν περιορίζεται επιλεκτικά στις απώλειες κάποιων περιόδων, ούτε αποδέχεται τη λογική των συμψηφισμών και των παραγραφών, αλλά αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα».

«Σε όλη αυτήν την ιστορική διαδρομή οι μορφές άλλαζαν, η αφαίμαξη όμως συνεχιζόταν και πάντα ίδιοι ήταν οι χαμένοι και ίδιοι οι κερδισμένοι. Οι μόνιμα χαμένοι ήταν τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων και συνεπώς οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, οι μόνιμα κερδισμένοι από αυτήν την πολιτική ήταν οι μεγάλες επιχειρήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο», σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, όπου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα για τη διαχρονική ληστεία:

«Βάση της πολιτικής απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία όλη αυτήν την περίοδο ήταν η προώθηση της λογικής του κεφαλαιοποιητικού συστήματος που ελαχιστοποιεί τη συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας και μεταφέρει τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων», σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση και με έμφαση τονίζεται ότι ήδη «προετοιμάζεται το έδαφος για την πιο αποφασιστική προώθηση της "Στρατηγικής της Λισαβόνας", που έχει αποφασιστεί στην ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη και των κυβερνήσεων της χώρας μας για παράταση του εργάσιμου βίου, προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης και μείωση των παροχών». Για τους λόγους αυτούς, το ΚΚΕ δε διαχωρίζει το πρόβλημα της διαχείρισης των αποθεματικών από τις γενικότερες αλλαγές, που προωθούνται στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Να πληρώσουν κράτος - κεφάλαιο

Το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι το κόστος από τα μέτρα αυτά, γενικότερα η ενίσχυση της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, πρέπει να βαρύνει το κράτος και την εργοδοσία, ιδιαίτερα το μεγάλο κεφάλαιο σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και την κατάργηση των φορολογικών και άλλων προνομίων.

«Το μεγάλο κεφάλαιο κερδίζει χρόνια από την εισφοροδιαφυγή, κέρδισε, σε τελική ανάλυση, από την αφαίμαξη των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και αυτό πρέπει να πληρώσει. Ο ισχυρισμός ότι η οικονομία δεν αντέχει καταρρίπτεται από τη διευρυνόμενη και προκλητική αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και από τα κίνητρα που έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια τόσο από τη σημερινή όσο και τις προηγούμενες κυβερνήσεις», καταλήγει η αιτιολογική έκθεση επί της αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου αποτελεί την τρίτη κατά σειρά ανάλογη παρέμβαση στην παρούσα Βουλή. Εχουν προηγηθεί τον Ιούνη του 2006 η κατάθεση πρότασης νόμου για την ουσιαστική προστασία των ανέργων και τον Μάρτη του 2006 για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην απεργία.