ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
Συνάντηση τέχνης - μόχθου - αγώνα
Κυριακή 27 Μάη 2007

Motion Team

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
«Ζώνη Περάματος: Ανθρωπος, χρώμα και σίδερο», είναι ο τίτλος της μεγάλης εικαστικής έκθεσης (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφίες, βίντεο), που φιλοξενείται - για δεύτερη συνεχή χρονιά - μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα. Η ξεχωριστή αυτή παρουσίαση γίνεται με πρωτοβουλία ομάδας 66 εικαστικών καλλιτεχνών, που έχουν σαν στόχο να έρθουν σε επικοινωνία με τους εργαζόμενους, να αντλήσουν από τις συνθήκες ζωής και δουλιάς της εργατικής τάξης, ιδιαίτερα από έναν τόσο φορτισμένο χώρο όπως η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα: Το Πέραμα της ανεργίας και της εγκατάλειψης, το Πέραμα της υποβάθμισης της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων, το Πέραμα των εργατικών ατυχημάτων και της ασύδοτης κερδοσκοπίας των μεγαλοεφοπλιστών, των συγκρούσεων και των ταξικών αγώνων. Θέλοντας να δημιουργήσουν, μέσα από αυτήν την όσμωση, οι καλλιτέχνες συνεργάστηκαν με τα σωματεία των εργαζομένων στη Ζώνη (Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας). Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν, ακόμη, τα Σωματεία Εργαζομένων Δήμου Περάματος, η Εστία Γυναίκας Περάματος, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος.

Η έκθεση πλαισιώνεται από ενδιαφέρουσες μουσικές, θεατρικές βραδιές, αλλά και συζητήσεις. Η αρχή έγινε χτες με τη συζήτηση: «Οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και οι επιπτώσεις τους». Ακολούθησε: Παιδικό Χορευτικό συγκρότημα. Συναυλία Low Bap Warriors και συναυλία με το «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό». Σήμερα (7.30 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί «Εκδήλωση Τιμής για την κατάκτηση του 35ωρου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη». Στις 9.30 μ.μ.: «Αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι» με τους Τάγκα - Γιαννακόπουλο. Στις 31/5 (9 μ.μ): Συναυλία με τους: Διονύση Τσακνή, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Φίλιππα Πλακιά.

Βαγγέλης Κορακάκης
Την 1η Ιούνη (7.30 μ.μ.) η βραδιά είναι αφιερωμένη στους μετανάστες. Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και θα ακολουθήσει (9.30 μ.μ.) συναυλία με ήχους και μουσικές του κόσμου από μουσικά σχήματα μεταναστών. Θα ακολουθήσουν η Ειρήνη Δασκαλάκη και ο Βασίλης Λέκκας με το συγκρότημα «φίλοι της Ειρήνης». Στις 2 Ιούνη (7.30μ.μ.) στη συζήτηση για τη μάστιγα των ναρκωτικών, συμμετέχουν το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών και οι κοινότητες «ΝΟΣΤΟΣ» και «ΔΙΑΒΑΣΗ». Η βραδιά θα κλείσει με μουσικά και θεατρικά σχήματα των θεραπευτικών κοινοτήτων (9.30 μ.μ.). Την τελευταία μέρα (3/6) θα πραγματοποιηθεί (7.30 μ.μ.) συζήτηση με θέμα: «Εργατική τάξη, τέχνη - πολιτισμός - ποιότητα ζωής». Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη και το συγκρότημά του.



Διονύσης Τσακνής


Εργο του Νίκου Χριστοφοράκη

Η. Μ.