ΑΥΣΤΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Στο επίκεντρο η «αντιπυραυλική ασπίδα»
Πέμπτη 24 Μάη 2007

Από παλιότερη κινητοποίηση κατά της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τσεχία
ΒΙΕΝΝΗ.--

Τα σχέδια εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Πολωνία και την Τσεχία βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής που άσκησε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Αυστρία, μάλιστα χαρακτηρίζοντάς τα «αντιπαραγωγικά».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αυστριακό ομόλογό του Χάινς Φίσερ ότι οι διαβουλεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν την αντίθεση της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την «ασπίδα», «ούτε μπορεί να υπάρξει (σ.σ. αλλαγή) αφού δεν έχουμε ακούσει κάτι το νέο».

«Τι συντελείται στην Ευρώπη που είναι τόσο αρνητικό, ώστε κάποιος να πρέπει να εξοπλίσει την Ανατολική Ευρώπη με αυτούς τους νέους εξοπλισμούς», αναρωτήθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος και επανέλαβε ότι η «ασπίδα» θα «ανοίξει» μια νέα κούρσα εξοπλισμών «που θεωρούμε τελείως αντιπαραγωγικό και προσπαθούμε να το επιδείξουμε στους συνεταίρους μας».

Πάντως, λίγο πριν την άφιξη του Πούτιν στην Αυστρία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με διπλωμάτη που βρισκόταν εκεί, ο Λαβρόφ επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η στάση της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την «ασπίδα» λαμβάνει σημαντική υποστήριξη στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με μια σειρά χώρες.