ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ «ΚΟΥΡΣΚ»
Ο επίλογος...
Πέμπτη 24 Αυγούστου 2000

Associated Press

Η σημαία μεσίστια και στο ιστορικό καταδρομικό «Αβρόρα». Η Ρωσία πενθεί τους χαμένους ναυτικούς του «Κουρσκ»
ΣΕΒΕΡΟΜΟΡΣΚ - ΜΟΣΧΑ - ΟΣΛΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

«Στα μέσα του 2001» υπολογίζει η νορβηγική εταιρία, της οποίας οι δύτες άνοιξαν το ναυαγισμένο υποβρύχιο «Κουρσκ» ότι θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση για την ανάσυρση των ναυτικών του και την (πιθανή) ανέλκυση του κύτους από το βυθό της θάλασσας Μπάρεντς. Στο μεταξύ, η Ρωσία θρήνησε χτες τα χαμένα παιδιά της, αν και η «επίσημη τελετή» που επρόκειτο να γίνει στη μνήμη τους ακυρώθηκε χωρίς επίσημη εξήγηση και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επέστρεψε στη Μόσχα.

«Η μελέτη για την ανέλκυση του ναυαγίου ή την περισυλλογή των πτωμάτων θα χρειαστεί μήνες», δήλωσε χθες προς το πρακτορείο «Ρόιτερς» ο Τζούλιαν Τόμσον, εκπρόσωπος της εταιρίας «Στολτ Οφσορ», της οποίας οι δύτες ήταν αυτοί που είχαν το θλιβερό προνόμιο να εισέλθουν στο « Κουρσκ».

«Πρακτικά η ανέλκυση θα γίνει το καλοκαίρι του επόμενου έτους το νωρίτερο, αν μπορέσουμε να βρούμε έναν ασφαλή τρόπο για να την πραγματοποιήσουμε», πρόσθεσε, λέγοντας ότι θα ήταν ίσως «ευκολότερο» να ανελκυστεί ολόκληρο το ναυάγιο απ' ό,τι να ανοιχτεί και να περισυλλεγούν τα πτώματα.

Στη Ρωσία επικρατούσε χθες κλίμα οδύνης, από το οποίο όμως δεν έλειψαν «αιχμηρά» σχόλια και πράξεις από όλες τις πλευρές. Οι οικογένειες των 118 ναυτικών του « Κουρσκ», περί τους 500 ανθρώπους, αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις, απαιτώντας να περισυλλεγούν οι σοροί των αγαπημένων τους πριν τους πενθήσουν. Κι έτσι, ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για χθες επίσημη επιμνημόσυνη δέηση στον ναύσταθμο του Βιντάγεβο, όπως μετέδωσε το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Μια απόφαση που φέρεται να ελήφθη κατά τη συνάντηση που είχαν προχθές βράδυ στο Σεβερομόρσκ οι συγγενείς των θυμάτων του μοιραίου πυρηνικού υποβρυχίου με τον Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, που επρόκειτο να παραστεί στη δέηση, επέστρεψε χτες στη Μόσχα, χωρίς το Κρεμλίνο να δώσει εξηγήσεις.

«Αναζητούμε αποδείξεις»

Πριν τη ματαίωση της εκδήλωσης, ο Ρώσος Πρόεδρος, που είχε συνάντηση με συγγενείς των ναυτικών, δήλωσε ότι κανένα από τα μέλη της διοίκησης του Στόλου του Βορρά δε θα «τιμωρηθεί», εφόσον δεν αποδειχθεί ότι διέπραξε σφάλμα στην υπόθεση του ναυαγίου. Σύμφωνα με ανταπόκριση του Interfax, ο Πούτιν επέκρινε έντονα την κατάσταση του εξοπλισμού διάσωσης του ρωσικού στόλου.

Η συνάντηση του Πούτιν με τους συγγενείς των ναυτικών, στιγμιότυπα της οποίας μεταδόθηκαν από το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTR, έγινε σε βαρύ κλίμα, καθώς σύμπας ο ρωσικός και ο διεθνής Τύπος συνεχίζει να αποδίδει σοβαρό μερίδιο ευθύνης στο Ρώσο Πρόεδρο για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης. Η μόνη εκδήλωση της τεταμένης ατμόσφαιρας ήταν η κραυγή μιας γυναίκας: «Πότε θα τους πάρουμε πίσω, νεκρούς ή ζωντανούς; Απαντήστε ως πρόεδρος». «Θα απαντήσω όταν το ξέρω και ο ίδιος», απάντησε ο Πούτιν. Στη συνάντηση, που διήρκεσε αρκετές ώρες, δεν έγινε γνωστό τι συζητήθηκε. Ο Ρώσος Πρόεδρος αφιέρωσε αρκετή ώρα στη σύζυγο του καπετάνιου του «Κουρσκ», Λιάτσινα.

Αποζημιώσεις...

Οπως έγινε χτες γνωστό από τις ρωσικές αρχές, οι οικογένειες των μελών του πληρώματος του « Κουρσκ» θα λάβουν κάθε μία αποζημίωση ύψους 7.000 δολαρίων, που αντιστοιχεί σε μισθούς δέκα ετών, όπως μετέδωσε σχετικά το πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ». Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαλεντίνα Ματβιένκο, η οποία ηγείται ειδικής κυβερνητικής επιτροπής για την αρωγή των οικογενειών των θυμάτων του ναυαγισμένου υποβρυχίου, η στρατιωτική ασφαλιστική εταιρία της Ρωσίας θα καταβάλει συνολικά το ποσόν των 23 εκατομμυρίων ρουβλιών (830.000 δολάρια). Στο ποσόν της αποζημίωσης περιλαμβάνονται 120 μέσοι μισθοί για κάθε οικογένεια και εφ' άπαξ πληρωμή ίση προς 25 μισθούς. Σύμφωνα με το Interfax, οι οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας θα έχουν παροχές στους τομείς της ιατρικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης των παιδιών και διευκολύνσεις για την αγορά νέων κατοικιών.

Ωστόσο, παρά την προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να απαλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις από την τραγωδία, μια σφυγμομέτρηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα καταδεικνύει πτώση της δημοτικότητας του Προέδρου Πούτιν.

Δεν υπάρχει διαρροή

Σε ό,τι αφορά τον συζητούμενο κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας από τους δίδυμους πυρηνικούς αντιδραστήρες του υποβρυχίου, Ρώσοι και Νορβηγοί ειδικοί ανακοίνωσαν χτες ότι το επίπεδο ραδιενέργειας στη ζώνη του ναυαγίου παραμένει «σε φυσιολογικά επίπεδα». Νωρίτερα, ο αρχηγός του επιτελείου του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, Βίκτορ Κραβτσένκο, διέψευσε πληροφορίες μετεωρολόγων, σύμφωνα με τις οποίες η ραδιενέργεια αυξήθηκε στη Θάλασσα Μπάρεντς.

«Το σύστημα του κώνου ψύξης του αντιδραστήρα δεν υπέστη καμιά ζημιά», δήλωσαν εμπειρογνώμονες του ρωσικού υπουργείου Ατομικής Ενέργειας. Ενώ στο Οσλο, η νορβηγική Αρχή Προστασίας από τις Ακτινοβολίες ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας είναι φυσιολογικά στην περιοχή του ναυαγίου. «Είχαμε εκεί μια ομάδα που δούλευε δίπλα στους Νορβηγούς δύτες και πήραν πολλά δείγματα τόσο από το εσωτερικό όσο και έξω από το υποβρύχιο. Κανένα απ' αυτά δε φανερώνει την παραμικρή διαρροή από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες» του « Κουρσκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της νορβηγικής αρχής Περ Στραντ. «Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία των αντιδραστήρων διακόπηκε όπως έπρεπε».

Παρά ταύτα η Νορβηγία ζήτησε από τη Ρωσία να αποκατασταθεί το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πυρηνικών ατυχημάτων, που υπήρχε μεταξύ των δύο χωρών στο παρελθόν. Το σύστημα είχε δημιουργηθεί το 1995, αλλά η ρωσική πλευρά το κατήργησε το 1997. Πλέον η κυβέρνηση της Νορβηγίας ζητεί, όπως μεταδίδει το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, την επαναλειτουργία του.