Περί σκανδάλων...
Τετάρτη 30 Μάη 2007

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΧΙ, ΤΑ «ΕΘΙΜΑ» ΤΗΣ Ιαπωνίας δεν πρόκειται ποτέ να βρουν έδαφος και να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Γι' αυτά με τις αυτοκτονίες υπουργών και ανώτατων στελεχών του Δημοσίου μιλάμε.

Αν κάθε φορά που διασπαθιζόταν δημόσιο χρήμα στην Ελλάδα είχαμε και αυτοκτονίες των αρμοδίων, τότε ...κυβερνήσεις ολόκληρες θα έπρεπε να πηδάνε από την Ακρόπολη εδώ και δεκαετίες.

Ειδικά, μάλιστα, για το θέμα των αποθεματικών των Ταμείων (που συνεχίζει να απασχολεί), τότε μάλλον θα έπρεπε να είχαν ακολουθήσει αυτόν το δρόμο όλες οι κυβερνήσεις από το 1950 και μετά.

Σε αυτή τη χώρα, αντιθέτως, έχει αποδειχθεί πως η συμμετοχή σε ένα σκάνδαλο μπορεί να οδηγήσει κάποιον ή κάποιους σε πολιτικό «Βατερλό», μπορεί, όμως, και να απογειώσει πολιτικές καριέρες. Αναλόγως, τι θέλουν συγκεκριμένα συμφέροντα...

ΩΡΑΙΑ ΘΕΣΗ πήρε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Κάλεσε το Ισραήλ ...να δείξει αυτοσυγκράτηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον των Παλαιστινίων.

Δηλαδή, προτείναμε σε μια πολεμική μηχανή δισεκατομμυρίων δολαρίων (τα περισσότερα προερχόμενα από τις ΗΠΑ), που επί δεκαετίες δολοφονεί αμάχους, εισβάλλει σε ξένα εδάφη και υποδαυλίζει την ένταση, να είναι ...λίγο πιο ευγενική.

Δεν τους λέμε, δηλαδή, ότι δεν έχουν δίκιο (η, ακόμη καλύτερα, ότι προκαλούν κάθε λαό σε αυτόν τον πλανήτη με τις πρακτικές τους). Αντιθέτως, τους συμβουλεύουμε να συγκρατήσουν τις αντιδράσεις τους, αν και τους κατανοούμε.

Εάν το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι αυτή η στάση εκφράζει έστω και κατ' ελάχιστο την άποψη του ελληνικού λαού, τότε είναι μακριά νυχτωμένο. Ομως, το τελευταίο που θέλει να εκφράσει, όπως φαίνεται, είναι η γνώμη του λαού.



Γρηγοριάδης Κώστας