ΓΣΕΕ
Τριπλό «ναι» στο στημένο διάλογο

ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ σέρνουν τη ΓΣΕΕ στον «κοινωνικό διάλογο». Στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ καλεί η ΔΑΣ

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2000

Στον «κατήφορο» του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης οδηγεί τη ΓΣΕΕ για δεύτερη φορά η πλειοψηφία της διοίκησής της (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και η Αυτόνομη Παρέμβαση). Η Εκτελεστική Επιτροπή της συνεδρίασε χτες και αποφάσισε τη συμμετοχή της στον «κοινωνικό διάλογο» που ξεκινάει σήμερα. Οι τρεις παρατάξεις στην ΕΕ αποφάσισαν, για μια ακόμα φορά, να δώσουν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμα πιο πέρα την αντεργατική πολιτική της για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Μοναδική φωνή αντίστασης στην απόφαση της Εκτελεστικής ήταν τα μέλη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας που ζήτησαν να μην πάρει μέρος η ΓΣΕΕ στο κυβερνητικό ψευτοδιάλογο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη επισημαίνει:

«Η κατρακύλα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Παρά την επιμονή μας ότι δεν μπορεί να πάρει μέρος στον κυβερνητικό ψευτοδιάλογο δίνοντας άλλοθι για την κατάργηση των εργασιακών κατακτήσεων, εντούτοις για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε ότι οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ είναι στρατευμένες συνειδητά στις επιλογές της ΟΝΕ και στις πολιτικές που υπηρετούν το κεφάλαιο.

Στην ίδια γραμμή κινείται και η Α. Παρέμβαση που με φερετζέ τις λεκτικές της διαφοροποιήσεις παίρνει μέρος στην απάτη του διαλόγου.

Καλούμε τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από παραταξιακές προτιμήσεις και πολιτικές διαφορές να καταδικάσουν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και να στηρίξουν ενεργητικά και δραστήρια τις πρωτοβουλίες αντίστασης που οργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με πρώτη τη σημερινή διαμαρτυρία στις 4 το μεσημέρι, την ώρα ακριβώς που ο ΣΕΒ θα νουθετεί την κυβέρνηση και θα της αναλύει τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου».

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, οι συνδικαλιστές των τριών παρατάξεων επιδόθηκαν σε φραστικά «ανδραγαθήματα», για το πόσο αποφασισμένοι είναι να μη δεχτούν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Μέχρι και σε καταγγελίες για την πολιτική της... κυβέρνησης, επιδόθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, τη στιγμή που η ηγεσία της ΓΣΕΕ στήριξε μέχρι σήμερα όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις χωρίς ή με επιμέρους αντιρρήσεις, ενώ κράτησε αδρανείς τους εργαζόμενους μπροστά στην αφαίρεση των κατακτήσεών τους!

Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, σε ρόλο αποπροσανατολιστή «βάφτισε» την κατάπτυστη διαδικασία «διμερή συνάντηση για την ανεργία» και υποστήριξε ότι η ΓΣΕΕ θα «αποχωρήσει» από το «διάλογο» αν δεν κατατεθεί από το υπουργείο Εργασίας συγκεκριμένο κείμενο προτάσεων, στο οποίο δε θα πρέπει να αναφέρονται τα τρία ζητήματα που διαφωνεί(κατάργηση του ορίου 2% στις απολύσεις, διευθέτηση του χρόνου εργασίας και παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων). Επιτέθηκε ακόμα και στη ΔΑΣ καταγγέλλοντάς τη για «επαναστατική γυμναστική», επειδή διαφώνησε να συμμετέχει στον «κοινωνικό διάλογο» - απάτη.

Θέλοντας ακόμα να προβάλει αγωνιστικό προφίλ εξήγγειλε κινητοποιήσεις που θα αποφασίσει η διοίκηση της ΓΣΕΕ για τον Οκτώβρη, ενώ αν η κυβέρνηση επιμείνει να μπουν στο διάλογο τα τρία παραπάνω ζητήματα ισχυρίστηκε ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις μέσα στο Σεπτέμβρη. Ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Γ. Μανόλης, επανέλαβε τη θέση του προέδρου για αποχώρηση από το διάλογο, αν δεν καταθέσει η κυβέρνηση συγκεκριμένο κείμενο προτάσεων.

«Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο», θέλησε να πετύχει η Αυτόνομη Παρέμβαση. Οπως σημείωσε ο επικεφαλής της Α. Καλύβης πρότεινε στην Εκτελεστική να μην πάει η ΓΣΕΕ στον «κοινωνικό διάλογο», καταγγέλλοντάς τον ως προσχηματικό. Παράλληλα όμως δήλωσε ότι η παράταξή του θα συμμετάσχει στο «διάλογο» για «να αποκαλυφτεί ότι είναι προσχηματικός»!!!