ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Με περισσότερο πείσμα στους δρόμους

Την αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τους απόμαχους της δουλιάς

Πέμπτη 31 Μάη 2007

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα
Με περισσότερο πείσμα για τους αγώνες που έρχονται έφυγε η αντιπροσωπεία των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΤΕΒΕ, ΝΑΤ, ΤΣΑ, ΟΣΕ, ΤΑΕ και ΟΤΑ από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου κατέληξε η χτεσινή μαζική πορεία της Αθήνας, με τη συμμετοχή συνταξιούχων από την Πελοπόννησο και τη Στερεά. Την ίδια ώρα, οι απόμαχοι της δουλιάς από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη διαδήλωναν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ύστερα από τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο Εργατικό Κέντρο.

Παρά την προσπάθεια τόσο του υπουργού Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη (συμμετείχε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό), όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου - στην ενημέρωση των δημοσιογράφων που ακολούθησε -, να πείσουν ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για την «εισοδηματική ενίσχυση» των συνταξιούχων, οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών παρουσίασαν αδιαμφισβήτητα στοιχεία για την άθλια κατάσταση που βιώνουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες συνάδελφοί τους, εξαιτίας της αντιασφαλιστικής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ενώ στα αιτήματά τους για συντάξεις και παροχές στο ύψος των πραγματικών τους αναγκών, όπως και για επιστροφή όλων των κλεμμένων από τα Ταμεία, εισέπραξαν μόνο συμπάθεια και κατανόηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης έσπευσαν να υπενθυμίσουν τα μέτρα - κοροϊδία, όπως η κατάργηση του ΛΑΦΚΑ και τα τερτίπια με το ΕΚΑΣ και το αφορολόγητο, προκαλώντας επί της ουσίας τους συνταξιούχους, καθώς περίπου ένα εκατομμύριο από αυτούς καλούνται να ζήσουν «στον κοινωνικό αποκλεισμό με συντάξεις 430 και 480 ευρώ», όπως σημείωσε ο Χ. Τριάντης, Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις και των άλλων εκπροσώπων των συνταξιούχων. Ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου τόνισε χαρακτηριστικά πως ο πρωθυπουργός «μόνο άκουσε τα αιτήματα, χωρίς να δεσμευτεί σε κανένα από αυτά να μας τα ικανοποιήσει». Ενώ ο Π. Βασιλόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΣΕ στάθηκε κυρίως στην καταλήστευση των Ταμείων και το αίτημα για την επιστροφή όλων των κλεμμένων από το 1950.

Να σημειωθεί ότι πορευόμενοι από την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου συγκεντρώθηκαν, προς το Μέγαρο Μαξίμου, στο ύψος της Βουλής, οι συνταξιούχοι συνάντησαν αστυνομικό φραγμό με διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης. Κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων, οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να ανοίξουν το δρόμο.