ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Δυσβάστακτη θηλιά 90 δισ. €

Δύσκολα καταφέρνουν να πληρώνουν τις δόσεις τους 8 στα 10 νοικοκυριά, με ετήσιο εισόδημα 7.500 ευρώ

Κυριακή 3 Ιούνη 2007

Γρηγοριάδης Κώστας

Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 7.500 ευρώ δεν μπορούν να ανταποκριθούν καν στις στοιχειώδεις οικονομικές τους υποχρεώσεις, όπως η πληρωμή ενοικίου, λογαριασμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ! Η πικρή αυτή αλήθεια - που ίσως ενοχλεί όλους εκείνους που περηφανεύονται για την «ισχυρή» Ελλάδα που ανήκει στη λέσχη των «25-30 πλουσιότερων χωρών του κόσμου» - περιλαμβάνεται στα επίσημα στοιχεία ειδικής έρευνας που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδας με βάση τα στοιχεία του 2005, για τις παρενέργειες του δανεισμού στα νοικοκυριά. Πρόκειται για στοιχεία από δειγματοληπτική έρευνα που έγινε στα τέλη του 2005, με θέμα «Το δανεισμό και τη χρηματοοικονομική πίεση στα νοικοκυριά», και δημοσιεύτηκε στην τελευταία έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ας αφήσουμε όμως τα αποτελέσματα της έρευνας να «μιλήσουν». Συγκεκριμένα, από το σύνολο των νοικοκυριών της έρευνας, με ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.500 ευρώ:

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αυτά παραμένουν υψηλά και στα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα από 7.500 έως 15.000 ευρώ και από 15.000 έως 25.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ποσοστό των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις παρακάτω δαπάνες - στην πρώτη κατηγορία τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα από 7.500 μέχρι 15.000 ευρώ και στη δεύτερη κατηγορία από 15.001 μέχρι 25.000 ευρώ - ανέρχεται:

Από την ίδια έρευνα προκύπτει πως 7 στα 10 νοικοκυριά που δανείζονται είναι οικογένειες απ' τα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των νοικοκυριών που έχουν κάθε είδους χρέη στις τράπεζες (στεγαστικά, καταναλωτικά ή άλλα δάνεια):

Το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται στις κατηγορίες από 25.000 έως 35.000 ευρώ (19%) και σε νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ (12,9%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα δάνεια των νοικοκυριών, στο τέλος του Μάρτη, σκαρφάλωσαν στα 90 δισ. ευρώ. Με τους συγκεκριμένους ρυθμούς αύξησης, στο τέλος του 2007 η τραπεζική επιβάρυνση των νοικοκυριών αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 100 δισ. ευρώ και θα αποτελούν τουλάχιστον το 48% του ΑΕΠ!

Σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού στο τέλος Μάρτη ήταν η εξής:

Ολα αυτά είναι η μία πλευρά του ζητήματος. Οι τράπεζες εκμεταλλευόμενες τον οικονομικό στραγγαλισμό που προκαλούν στους εργαζόμενους οι πολιτικές λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, πλασάρουν δεκάδες είδη δανείων ή και διάφορες πιστωτικές κάρτες, μέσω των οποίων υποτίθεται εξυπηρετούν τους ενδιαφερόμενους να καλύψουν διάφορες «τρύπες» των καθημερινών τους αναγκών. Μόνο που αυτή η «εξυπηρέτηση» έχει και αντίτιμο. Χάρη στη συστηματική υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών, οι τράπεζες έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζουν θεαματική αύξηση της κερδοφορίας τους, μια κερδοφορία που θα ήταν αδύνατη αν δεν υπήρχε η οικονομική πολιτική των κυβερνώντων, η οποία στην ουσία χρίζει τους τραπεζίτες... συνδιαχειριστές των λαϊκών εισοδημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2006, τα κέρδη των τραπεζών έφτασαν το αστρονομικό ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που ξεπερνά το 2,5% του ΑΕΠ. Τα επίσημα καθαρά κέρδη, σε εκατομμύρια, που μοιράστηκαν πέρσι οι τράπεζες ήταν:


Μάκης ΧΟΛΕΒΑΣ