Ο αντεργατικός λαϊκισμός του ΛΑ.Ο.Σ.
Κυριακή 3 Ιούνη 2007

Γρηγοριάδης Κώστας

Το ότι ο αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ. «ψαρεύει σε θολά» νερά είναι γνωστό. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη συνέντευξη Tύπου, όπου υποτίθεται παρουσίασε κάποιες «θέσεις» και «ιδέες» επί συγκεκριμένων θεμάτων. Ετσι, στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης ο Γ.Καρατζαφέρης, με μεγάλη ευκολία, φόρεσε το «μανδύα της ισότητας» και υποστήριξε τη θέση για μια σύνταξη, ανεξάρτητα από το επάγγελμα του καθενός, μια σύνταξη, όπως είπε, «ενιαία, εθνική και αυτόνομη».

Παρά, όμως, τα πολλά επίθετα ο Γ. Καρατζαφέρης δεν είπε τίποτα περισσότερο απ' αυτά που πρεσβεύουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, περί «εθνικής σύνταξης» ή κάποιο «εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης» ή αυτό που προωθείται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η διαμόρφωση δηλαδή μιας γενικής κατώτερης σύνταξης σε εξευτελιστικά επίπεδα. Οπου, βέβαια, πάνω σε αυτή τη βάση ανοίγεται ο δρόμος για τη δραστηριότητα της ιδιωτικής ασφάλισης, που υποτίθεται θα αναπληρώνει τις απώλειες, οι οποίες επιβάλλονται μέσα από τις αντιασφαλιστικές ανατροπές.

Και ενώ περισσεύει η ρητορεία περί «εξισωτισμού», ο Γ. Καρατζαφέρης δε λέει τίποτα για την ταμπακέρα. Ποιο, δηλαδή, θα είναι το ύψος αυτής της σύνταξης, ποια θα είναι τα χρόνια ηλικίας συνταξιοδότησης, ποιοι πρέπει να πληρώσουν για να στηριχτούν αυτές οι συντάξεις; Γι' αυτά ο ΛΑ.Ο.Σ. τηρεί σιγήν ιχθύος. Ανακατώνει μόνο το βυθό, για να σηκώσει λάσπη και να κρύψει τις πραγματικές του προθέσεις που στον πυρήνα τους είναι ίδιες με τις επιδιώξεις του μονοπωλιακού κεφαλαίου.