Το «Τρίτο» ... θυμάται και θυμίζει
Πέμπτη 7 Ιούνη 2007

Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι
«Τώρα που ζω με τον εαυτό μου βαθιά κι απόλυτα, θέλω να μάθω ο ίδιος ποιος υπήρξα, τι σκέφτηκα, πώς έζησα και τι είναι αυτό που συνθέτει τη μελλοντική μου απουσία». Μάνος Χατζιδάκις, 1980. Με αφορμή τη συμπλήρωση 13 ετών απουσίας του Μάνου Χατζιδάκι, την Παρασκευή 15 Ιουνίου, το Τρίτο Πρόγραμμα θυμάται και θυμίζει... Θα ακουστούν οι μουσικές και τα τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε, τραγούδια που συντρόφεψαν το γέλιο και το δάκρυ, τραγούδια που καθρεφτίζουν κομμάτια του εαυτού μας. Θα ακουστούν, επίσης, οι μουσικές που ο ίδιος αγαπούσε, ενώ παλιοί συνεργάτες και φίλοι του θα ζωντανέψουν τον άνθρωπο, την εποχή και το έργο του.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει ως εξής: Στις 10.30 στην εκπομπή «Ολα τα πρωινά του Τρίτου» ο Διονύσης Μαλλούχος θα παρουσιάσει την ανέκδοτη ηχογράφηση της μουσικής μπαλέτου του Μάνου Χατζιδάκι «Το Καταραμένο Φίδι». Στις 12.00 στην εκπομπή «Musica Reservata», ο Στέλιος Μούστος προσφέρει ένα κιθαριστικό αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι. Στις «Μουσικές στιγμές στο χρόνο», στις 15.00, από το αρχείο της ΕΡΑ θα μεταδοθούν τέσσερις ζωντανές ηχογραφήσεις στο Ηρώδειο, στο Θέατρο Παλλάς και στο Μέγαρο Μουσικής. Στις 17.00 στις «Θεατρικές ερμηνείες» θα μεταδοθούν αποσπάσματα από την τραγωδία του Ευριπίδη «Μήδεια», που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 1956 στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με την Κατίνα Παξινού και τον Θάνο Κωτσόπουλο, με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή και μετάφραση Παντελή Πρεβελάκη.

Στις 17.15, στην εκπομπή «Ο Γιάννης Πετρίδης στο Τρίτο Πρόγραμμα», παρουσιάζονται οι διεθνείς συνεργασίες του μεγάλου μας συνθέτη όπως το «Χαμόγελο Της Τζοκόντας». Στις 18.30 αντί ενός λεπτού σιγής η εκπομπή «Τα Πι της αγάπης» επέλεξε 60 λεπτά παρουσίας του Μάνου Χατζιδάκι μέσα από αποσπάσματα του ανατρεπτικού λόγου του και των μουσικών στιγμών του. Στις 19.30 στην εκπομπή «Ποτέ από την ποταμιά δε λείπει η πρασινάδα», ο Βασίλης Αγγελικόπουλος, στη μνήμη του μεγάλου συνθέτη, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με θέμα το πιανιστικό έργο του. Στις 20.30 θα μεταδοθεί αφιέρωμα με τίτλο «Οι μουσικές που αγαπούσε ο Μάνος Χατζιδάκις», ενώ στις 22.30 στο αφιέρωμα «Μάνος Χατζιδάκις, απ' την ψυχή ...ως την ψυχή», η ερμηνεύτρια Αλίκη Καγιαλόγλου θα μοιραστεί στιγμές από τη σχέση και τη συνεργασία της με τον μεγάλο συνθέτη. Θα ακουστούν τραγούδια από το τελευταίο έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Αντικατοπτρισμοί» σε ποίηση Νίκου Γκάτσου, αλλά και από τον δίσκο με τίτλο «Η Αλίκη Καγιαλόγλου τραγουδά Μάνο Χατζιδάκι».

Στις 24.00 θα μεταδοθεί η συναυλία που έδωσε το Φλεβάρη του 1993 η Ορχήστρα των Χρωμάτων στο Μέγαρο Μουσικής, κατά του νεοναζισμού. Το αφιέρωμα στον μεγάλο μας συνθέτη θα ολοκληρωθεί στη 01.15 με το «Παραμύθι χωρίς όνομα», της Πηνελόπης Δέλτα, με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, για την επέτειο 13 ετών από το θάνατο του μεγάλου Ελληνα συνθέτη.