1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Θεάτρου
Παρασκευή 8 Ιούνη 2007

«Λυσιστράτη» από το ΚΘΒΕ
Εργα του αρχαίου ελληνικού δράματος περιλαμβάνει το 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργανώνει το ΚΘΒΕ, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, από 14/6-13/7, στη Θεσσαλονίκη. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το ΚΘΒΕ ανακοίνωσε ότι στο φεστιβάλ συμμετέχουν συνολικά 8 θεατρικοί οργανισμοί από τις χώρες: Τουρκία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Αλβανία, Κύπρο. Οι παραστάσεις (θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα ελληνικά και αγγλικά) θα δοθούν στο «Θέατρο Δάσους», στο «Βασιλικό Θέατρο» και στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Το φεστιβάλ ξεκινά στις 14/6 με την παράσταση «Κουρμπάν», από το Κρατικό Θέατρο Αγκυρας και ολοκληρώνεται στις 13/7 με την ευριπίδεια «Ιφιγένεια εν Ταύροις» από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

14,15/6 («Θέατρο Δάσους»): Κρατικό Θέατρο Αγκυρας «Κουρμπάν» του Gungor Dilmon (βασισμένο στη «Μήδεια» του Ευριπίδη), σκηνοθεσία: Ayse Emel Mesci.

20, 21/6 («Βασιλικό Θέατρο»): Εθνικό Θέατρο Κραϊόβας (Ρουμανία) Ευριπίδη «Μήδεια», σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος.

28,29/6 (θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών): Φεστιβάλ ΒΙΤΕF (Σερβία) «My Homeland-Seven Dreams» (βασισμένο στους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου και στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή), σκηνοθεσία: Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς.

2,3/7 («Βασιλικό Θέατρο»): Εθνικό Θέατρο Σλοβενίας «Οιδίπους στην Κόρινθο» του Ιβο Σβέτινα, σκηνοθεσία: Ιβικα Μπαλγιάν.

3,4/7 (ΕΜΣ), Ευριπίδη «Μήδεια», Gabor Zsambeki, Θέατρο Katona Jozsef (Ουγγαρία).

4-7/7 («Θέατρο Δάσους») ΚΘΒΕ Αριστοφάνη «Λυσιστράτη», σκηνοθεσία Γιάννης Ιορδανίδης.

9/7 («Θέατρο Δάσους») και 11/7 (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων): Ευριπίδη «Μήδεια», σκηνοθεσία Mikel Kalemi, θέατρο «Ατελιέ 31» (Αλβανία).

12,13/7 (Θέατρο Δάσους): Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου. Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Ταύροις», σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης.