ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗ
Κυριακή 10 Ιούνη 2007

Ο σύντροφος Πέτρος Παπακώστας γεννήθηκε το 1920 στο Βυθό Βοΐου Κοζάνης. Μέλος πολυμελούς οικογένειας, έρχεται στη Λιβαδειά το 1932 με τον πατέρα του, που ήταν οικοδόμος.

Εργάζεται ο ίδιος από 12 χρόνων στον κλάδο της οικοδομής.

Το 1932 ιδρύεται και το Σωματείο Οικοδόμων στη Λιβαδειά (τότε λεγόταν Σύνδεσμος Τεχνεργατών Οικοδόμων). Η δικτατορία του Μεταξά διόρισε δικά της διοικητικά συμβούλια σ' όλα τα σωματεία. Στο σύντροφο Πέτρο ανατέθηκε από την καθαιρεμένη διοίκηση το καθήκον να συγκεντρώσει 27 υπογραφές για την επανασύσταση του σωματείου. Συγκεντρώνει τις υπογραφές, συνεδριάζουν και επανασυστήνουν το σωματείο (Σύνδεσμο). Συνελήφθησαν από την Ασφάλεια, κρατήθηκαν και πιέστηκαν για να κάνουν δηλώσεις μετανοίας. Αρκετοί εξορίστηκαν, ανάμεσά τους κι ο νεολαίος 16χρονος Πέτρος Παπακώστας.

Μεταξύ 1938 και '39, οργανώνεται στο ΚΚΕ. Στον πόλεμο πηγαίνει εθελοντής στο Μέτωπο. Γυρίζει, οργανώνει τη δράση και λειτουργία του Σωματείου Οικοδόμων. Εντάσσεται στο Εργατικό ΕΑΜ και αναλαμβάνει την ευθύνη του πολιτικού καθοδηγητή στον ΕΛΑΣ. Συμμετείχε σε αρκετές μάχες με τους Γερμανούς κατακτητές. Σε μία απ' αυτές τραυματίστηκε στα μάτια από θραύσματα βόμβας.

Μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους Γερμανούς κατακτητές το 1946 συλλαμβάνεται και εξορίζεται. Γυρίζει από την εξορία το 1951. Από το 1951 μέχρι και τη χούντα συνεχής διαπάλη για την οργάνωση της εργατικής τάξης στα σωματεία. Συχνές συλλήψεις από την Ασφάλεια.

Οργανώνουν και συμμετέχουν στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου των οικοδόμων στις αρχές της δεκαετίας του '60.

Το 1967 η χούντα διαλύει τα ΔΣ των σωματείων, διορίζει δικά της. Ο σύντροφος Πέτρος συλλαμβάνεται, βασανίζεται (παθαίνει ολική αναπηρία) και εξορίζεται στη Λέρο για τέσσερα χρόνια. Με τη μεταπολίτευση γίνεται προσπάθεια για την ένταξη των οικοδόμων σ' ένα σωματείο. Προσπάθεια που καρποφόρησε το 1980.

Δραστήριος ο σύντροφος Πέτρος, ανήσυχος, έδωσε τη μάχη για την κατάργηση της ανθρώπινης εκμετάλλευσης, για να γίνει άνθρωπος ο εργάτης, ο πραγματικός ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει.

Σύντροφε Πέτρο,

Εδώ και 70 χρόνια μέλος του κομμουνιστικού κόμματος, δε δείλιασες, δεν ταλαντεύτηκες σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Ανδρώθηκες μέσα στα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας, της κατοχής, του μετεμφυλιακού καθεστώτος, της επτάχρονης αμερικανοκίνητης χούντας. Ατσαλώθηκε ο χαρακτήρας σου μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης για την προκοπή αυτού του τόπου. Αντεξες, σύντροφε, γιατί στηριζόσουν στην ιδεολογία του μαρξισμού - λενινισμού.