Αλήθειες για τις επιδοτήσεις
Κυριακή 10 Ιούνη 2007

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Πίσω από την υποτιθέμενη έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ, που η κυβέρνηση της ΝΔ διαφημίζει και ξαναδιαφημίζει, κρύβεται δυστυχώς η πικρή αλήθεια για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ δε λένε ότι φέτος τα πραγματικά κονδύλια των επιδοτήσεων θα είναι μειωμένα κατά 18%, τουλάχιστον, σε σχέση με αυτά του μέσου όρου της τριετίας 2000-2002. Δε λένε ότι τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2013, ακόμα και αν δε γίνει καμιά αρνητική αλλαγή από αυτές που ήδη συζητιούνται στις Βρυξέλλες, τα πραγματικά κονδύλια των επιδοτήσεων θα μειώνονται ισόποσα με τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα το 2013 να είναι μειωμένα κατά 40%, τουλάχιστον, σε σχέση με το μέσο όρο της τριετίας 2000-2002.

Με δεδομένο ότι οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων επηρεάζουν άμεσα και σε μεγάλο ποσοστό (πάνω από 30%) το καθαρό αγροτικό εισόδημα, ο αποδεκατισμός τους, από τον πληθωρισμό και τις υψηλές «νόμιμες» και παράνομες παρακρατήσεις, θα έχει ολέθριες συνέπειες στους μικρομεσαίους αγρότες που το εισόδημά τους ήταν οριακό για την επιβίωσή τους. Με άλλα λόγια, οι μικρομεσαίοι αγρότες οδηγούνται στη φτώχεια και στην εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής και των χωραφιών τους. Κι όπως πάνε τα πράγματα, με μαθηματική ακρίβεια, θα καταντήσουν ξεκληρισμένοι, άνεργοι ή μπορεί και «κολίγοι» στους μεγαλοεπιχειρηματίες της νέας ΚΑΠ, που θα έχουν μαζέψει χωράφια και επιδοτήσεις.