Μικρές σελίδες
Κυριακή 10 Ιούνη 2007

Μια παρέα αποφασίζει να περάσει τη μέρα της μέσα στο δάσος. Γέλια, τραγούδια, χοροί και ένα σουβλιστό αρνί συνθέτουν το «σκηνικό». Η σκιουροοικογένεια, η μπεκάτσα, η αλεπού, η χελώνα και τα άλλα ζώα του δάσους παρακολουθούν διακριτικά. Ομως, φεύγοντας, η παρέα δεν άφησε μόνο πίσω της άδεια μπουκάλια, χαρτιά και τενεκεδάκια, αλλά και μια φωτιά που σιγόκαιγε.

Το αεράκι που ακολούθησε, δεν άργησε να συμβάλει στο κακό. Φλόγες, καπνός, τρόμος, θλίψη, «προσφυγιά» για τα ζώα του δάσους ήταν το αποτέλεσμα. Ετσι άρχισε γι' αυτά η περιπέτεια της αναζήτησης, της ελπίδας για μια νέα ζωή. Με δάκρυα που μαλάκωναν το πυρωμένο χώμα, με τη λαχτάρα να ξαναβρούν τις ανάσες των δέντρων... όπως κάποτε.

Ολα τα παραπάνω εκτυλίσσονται στο παραμύθι του Γιώργου Παλυβίδα «Η περιπέτεια της Σκιουρίτσας», συνοδευμένο από την «ευαίσθητη» εικονογράφηση της Μαρίνας Ψάλτη. Ο συγγραφέας στοχεύει να «τσιγκλήσει» τους μικρούς αναγνώστες για περιβαλλοντικά θέματα και το καταφέρνει. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς για τα δάση, κάνοντας ένα βήμα στη διαμόρφωση της οικολογικής τους συνείδησης.

Βέβαια, θα έρθει και ο καιρός που θα τους πούμε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές μπαίνουν σκόπιμα, προκειμένου τα δάση να γίνουν οικόπεδα...

Κυκλοφορεί από τα «Ελληνικά Γράμματα».