ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Αδύναμη κυβέρνηση, αδύναμος δικομματισμός, ισχυρός ο λαός»

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Αλεξανδρούπολη

Τρίτη 12 Ιούνη 2007

Να βάλουν στο στόχαστρο τη δικομματική εναλλαγή, που αποδείχτηκε σωτήρια για το καπιταλιστικό σύστημα, μα επώδυνη για το λαό, να καταδικάσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να δυναμώσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, κάλεσε τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία του Εβρου, η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Φάρου στην Αλεξανδρούπολη.

Εκατοντάδες άνθρωποι του μόχθου, εργαζόμενη και σπουδάζουσα νεολαία, έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση του ΚΚΕ και επιβεβαίωσαν με την παρουσία τους τις θετικές πολιτικές διεργασίες που γίνονται, την απόφαση ολοένα και περισσότερων να κάνουν το αποφασιστικό βήμα ενίσχυσης του ΚΚΕ.

Από τον ακριτικό Εβρο, που ο λαός του πολλές φορές βρέθηκε στο επίκεντρο του παιχνιδιού πλειοδοσίας του δικομματισμού, που πολλές φορές άκουσε για προγράμματα τα οποία θα φέρουν ανάπτυξη, εισόδημα και θέσεις εργασίας, αλλά είδε μόνο φτώχεια, ανεργία, ξεκλήρισμα της αγροτιάς, η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε να βγουν συμπεράσματα. Προέτρεψε το λαό να μην επιτρέψει να χαθεί άλλη μια ευκαιρία και με την ψήφο του στο ΚΚΕ να δυναμώσει την αντίσταση στη νέα λαίλαπα αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται. Και έριξε το σύνθημα: «Αδύναμη κυβέρνηση, αδύναμος δικομματισμός, ισχυρός ο λαός».

Μαύρο στα κόμματα της αστικής τάξης


Αναφερόμενη στις εκλογές, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Την τελευταία 20ετία τα πράγματα αποκρυσταλλώθηκαν ως εξής: Η αστική τάξη απέκτησε και δεύτερο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, αρχικά βεβαίως, το αντιμετώπιζε με ερωτηματικά και μάλιστα στις αρχές, του '80 το '81 με κάποιο φόβο. Αυτό το πολιτικό συμπέρασμα πατάει στην αντικειμενική πραγματικότητα. Δεν είμαστε ούτε αντινεοδημοκράτες ούτε αντιΠΑΣΟΚοι. Η αστική τάξη μετράει και υπολογίζει τη στάση που έχει απέναντι σ' αυτά τα κόμματα με βάση τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της. Δυστυχώς, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ακόμα τα μπερδεύουν. Η αστική τάξη δεν αισθάνεται σήμερα καμία ανησυχία γι' αυτά. Οπως δεν αισθάνθηκε καμία ανησυχία στις προηγούμενες εκλογές όταν βγήκε η ΝΔ, καμία ανησυχία δεν αισθάνεται, αν τώρα έρθει το ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση.

Ενα πράγμα την ενδιαφέρει και τη "φοβίζει" κατά την προεκλογική περίοδο, μήπως η ΝΔ, κάτω από την πίεση, υποσχεθεί λίγα ψίχουλα παραπάνω ή μήπως το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να έρθει αυτό στην κυβέρνηση, υποσχεθεί μερικά ψίχουλα. Η πλουτοκρατία δεν ανέχεται ούτε ψίχουλα πια. Ακόμα, δε θέλει η προεκλογική περίοδος να είναι παρατεταμένη, γιατί δε θέλει να χάνεται χρόνος για τα καινούρια αντιλαϊκά μέτρα που θέλει να παρθούν γρήγορα. Μόνο αυτό το φόβο έχει η πλουτοκρατία, κανέναν άλλο. Εχει τώρα στο χέρι δύο κόμματα. Και το ερώτημα είναι: Θα αφήσουμε αυτά τα δύο κόμματα, που τα έχει στο χέρι η πλουτοκρατία, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, να βάζουν στο χέρι κυριολεκτικά εργατικά, λαϊκά στρώματα, που είτε επί ΝΔ, είτε επί ΠΑΣΟΚ βλέπουν τα πράγματα να πηγαίνουν από χρόνο σε χρόνο όλο και χειρότερα; Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Σήμερα, πρέπει να μπει στο στόχαστρο η δικομματική εναλλαγή, γιατί η δικομματική εναλλαγή αποδείχτηκε σωτήρια για το καπιταλιστικό σύστημα στην Ελλάδα, μα επώδυνη για το λαό. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχουν τώρα μεγάλες απώλειες και αυτές οι απώλειες να συγκεντρωθούν στο ΚΚΕ».

Ασχημο το μέλλον της μικρομεσαίας αγροτιάς

«Η επόμενη τετραετία θα είναι πολύ πιο δύσκολη, γιατί όποιος κι αν είναι κυβέρνηση θα προσθέσει νόμους, θα κάνει επιλογές, στην κατεύθυνση της συνέχισης και της επιτάχυνσης των αρνητικών αλλαγών που έχουμε την τελευταία 20ετία, της αρπαγής των κατακτήσεων», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα. Και εξήγησε: «Βιάζονται, γιατί και η ΕΕ έχει χρονοδιαγράμματα, αν θέλετε φοβούνται τη λαϊκή αντίσταση, και θέλουν ακριβώς να περάσουν τα μέτρα, πριν το λαϊκό ποτάμι της αντίστασης, της αντεπίθεσης, φουσκώσει και τους εμποδίσει. Τώρα πια βρισκόμαστε πραγματικά σε αγώνα δρόμου. Η επόμενη 4ετία θα φέρει ένα συντριπτικό χτύπημα στη μικρομεσαία αγροτιά. Εχει φτάσει στο 11% του πληθυσμού και μέσα σ' αυτό υπολογίζονται και οι καπιταλιστές αγρότες. Θέλουν να ξεμπλέξουν με την αγροτιά να την πάνε μέσα σε μια 4ετία - 5ετία στο 4%. Γι' αυτό αποδέσμευσαν και τις επιδοτήσεις, και σου λένε πάρε μια επιδότηση και μην καλλιεργείς. Επιδότηση φτώχειας, γιατί ακριβώς θέλουν να ελευθερωθεί η γη από την καλλιέργεια του μικρομεσαίου αγρότη. Θέλουν να του πάρουν τη γη είτε να την εκμεταλλευτούν οι καπιταλιστές αγρότες και οι εμποροβιομήχανοι, είτε να μετατρέψουν τη γη σε καζίνο, σε έργα τουριστικά για τους λίγους που δε θα αφήνουν εισόδημα στους πολλούς».

Οι λαοί θα πληρώσουν το «κόστος» του αγωγού

«Πάντα στα μεγάλα σχέδια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι η Θράκη. Παλιότερα λέγανε για το Λιμάνι ότι θα εκσυγχρονιστεί και όλος ο Εβρος δε θα ξέρει τι να κάνει τα λεφτά. Τώρα, έχετε τον Αγωγό, σωθήκατε!», σχολίασε η Αλέκα Παπαρήγα και στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, τα οφέλη που θα προκύψουν και για ποιους, τους ανταγωνισμούς που συνοδεύουν το έργο και το ρόλο των κομμάτων.

«Αν τον δούμε σαν έργο, δηλαδή ένας αγωγός πετρελαίου, είναι χρήσιμος. Γιατί λογικά και αντικειμενικά ο αγωγός του πετρελαίου μειώνει τα έξοδα μεταφοράς και επομένως μπορεί να έχεις πιο φθηνό πετρέλαιο. Αυτό το έργο, όμως, δε θα γίνει για να έχουμε φθηνό πετρέλαιο. Γιατί, όλοι αυτοί οι αγωγοί μπορούσαν να έχουν γίνει χρόνια πριν, επί Σοβιετικής Ενωσης, όταν υπήρχε η Σοβιετική Ενωση και πρότεινε να υπάρχουν τέτοιες συνεργασίες. Ομως το κάνουν τώρα, γιατί τώρα τους συμφέρει πολιτικά να κάνουν αυτό το έργο.

Δεύτερο, το πήραν ιδιώτες. Δεν είναι προϊόν δημοσίων επενδύσεων. Και δεν είναι μόνο Ελλάδα, Ρωσία, Βουλγαρία, είναι και οι Αμερικανοί μέσω της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν, κ.λπ. Το κόστος του αγωγού θα το πληρώσει ο λαός και οι λαοί των περιοχών. Θα είναι ένα έργο που θα το πληρώσουν και με την τιμή του πετρελαίου αλλά και ως έργο».

Οξυνση των ανταγωνισμών

Τέλος, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε και στον ανταγωνισμό που θα προκύψει. Οπως είπε, «οποιαδήποτε κυβέρνηση να ήταν θα έπρεπε να έχει υπόψη της ότι το χτίσιμο αυτό του αγωγού θα γεννήσει αντιθέσεις και ανταγωνισμούς ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Εδώ γίνεται μεγάλος τσακωμός ανάμεσα σε Ρωσία, σε ΗΠΑ, ανάμεσα σε δυνάμεις της ΕΕ. Γίνεται και τοπικός ανταγωνισμός. Θα περάσει ο αγωγός από την Ελλάδα, θα περάσει από την Τουρκία, θα πάει από εκεί, γιατί εδώ παίζονται μεγάλα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα. Και ακριβώς η διαπάλη και ο ανταγωνισμός γίνεται και με πόλεμο και χωρίς πόλεμο και με άλλα μέσα, και με πολιτικά μέσα. Ο δρόμος του πετρελαίου είναι γεμάτος αίμα. Γιατί γίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή; Δε λέω ότι προβλέπω πόλεμο, αλλά συνδέεται με όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή.

Και εμείς βάζουμε και το ερώτημα: Θα γίνει σίγουρα ο αγωγός; Διότι τα επόμενα χρόνια στα Βαλκάνια ενδεχομένως θα υπάρχουν νέοι γύροι ανταγωνισμών και με στρατιωτικά μέσα. Ο πόλεμος γίνεται και με οικονομικά μέσα και με ιδεολογικά και με άλλα, και με προβοκάτσιες. Πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Τουρκία; Αυτά δεν τα συζητάνε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα. Ερχονται εδώ ως πλασιέ των πολυεθνικών και λένε φτιάχνουμε έργο, δημιουργούμε θέσεις εργασίας. Με τα στοιχεία που έχουμε εμείς θα δημιουργηθούν γύρω στις 600 θέσεις εργασίας και από αυτές, όταν σταματήσουν τα έργα, το πολύ να μείνουν 200 θέσεις εργασίας».