ΤΑΤΟΪ
Συνεχόμενη «ασάφεια» περί χρήσης
Τετάρτη 13 Ιούνη 2007

Την τακτική του «θολού τοπίου» ως προς τις προθέσεις της για τη χρήση του κτήματος Τατοΐου έχει επιλέξει η κυβέρνηση. Μετά την πρόσφατη συζήτηση που προκάλεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα, όπου ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν πήρε ξεκάθαρη θέση, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το θέμα της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης, χτες απέφυγε επιμελώς να δεσμευτεί για τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης της περιοχής και ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής επιτόπιας επίσκεψής του, στο πλαίσιο μιας καθαρά προεκλογικής «ξενάγησης» στους δημοσιογράφους για τις εργασίες του ΥΠΠΟ στα ακίνητα και κινητά μνημεία, τα οποία είναι και πρέπει να παραμείνουν λαϊκή περιουσία.

Σε σχετική ερώτηση του «Ρ» ο υπουργός παρέπεμψε στη γνωστή κυβερνητική «πρόταση» για δημιουργία οργανισμού διαχείρισης του Τατοΐου που θα «εξετάσει» τις χρήσεις και όταν επιμέναμε, αρκέστηκε σε ...μια προσωπική κατάφαση, η οποία όμως δεν μπορεί να «διασκεδάσει» την απειλή της εμπορευματοποίησης.

Προς το παρόν στο Τατόι εργάζονται 21 επιστήμονες του ΥΠΠΟ οι οποίοι καλούνται να τεκμηριώσουν και να συντηρήσουν έναν όγκο αντικειμένων που υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες. Η Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών έχει εγκατασταθεί σε κοντέινερ έξω από το χώρο του σταύλου και μέχρι στιγμής έχει εντοπίσει 201 αρχαία αντικείμενα, τα οποία, σύμφωνα με υπηρεσιακές διαβεβαιώσεις, αντιστοιχούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στη λίστα της απογραφής του 1973. Από τα 39 αρχαία αντικείμενα της λίστας του 1991 έχουν εντοπιστεί 38. Λείπει ένα ειδώλιο, το οποίο αναμένεται να βρεθεί στα κιβώτια. Ειδικότερα εντοπίστηκαν οι εξής αρχαιότητες: 48 χάλκινα αντικείμενα, 8 γυάλινα αγγεία, 12 λίθινα αντικείμενα, 33 αντικείμενα κυπριακής προέλευσης, 50 αγγεία, 38 πήλινα ειδώλια, 8 ενάλιοι αμφορείς και αγγεία ρωμαϊκά και βυζαντινά. Σε αυτά προστίθενται όστρακα και αγγεία από ανασκαφές σε Δεκέλεια, Μενίδι κ.α. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη λίστα του '73, η συλλογή αρχαίων περιλαμβάνει πολλές εκατοντάδες αντικείμενα.

Ακέραιο πήλινο βοιωτικό αγγείο του 4ου αι. π.Χ.
Περισσότερο ογκώδης είναι η δουλιά της Διεύθυνσης Συντήρησης που έχει αναλάβει το κεντρικό κτίριο του πρώην ανακτόρου. Οι πίνακες, η μικροτεχνία, τα ξυλόγλυπτα, τα υφάσματα και τα χάρτινα αντικείμενα, που έχουν μέχρι σήμερα ταξινομηθεί, ανέρχονται σε 1.300, αλλά είναι ένα πολύ μικρό μέρος του συνόλου. Μεταξύ των σημαντικών έργων ζωγραφικής που εντοπίστηκαν είναι πίνακες των Γύζη, Βολανάκη και Αλταμούρα. Ειδικότερα, οι ταξινομημένοι πίνακες ανέρχονται σε 326.

Στα κτίρια η συντήρηση περιορίστηκε σε άμεσες και μικρής κλίμακας επεμβάσεις, αφού αναμένονται τα «υπόλοιπα» από το Γ΄ ΚΠΣ. Για το κεντρικό κτίριο εκπονείται μελέτη προϋπολογισμού 800.000 ευρώ από εθνικούς πόρους, αλλά πρώτα πρέπει να αδειάσει.