Επιστροφή μετά από 16 χρόνια
Παρασκευή 15 Ιούνη 2007

Eurokinissi

Ενα από τα δέκα αρχαία αντικείμενα που κλάπηκαν (1991) από την αρχαιολογική συλλογή της Γόρτυνας (Κρήτη) επέστρεψε στην Ελλάδα από τη Βασιλεία της Ελβετίας και παρουσιάστηκε χτες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πρόκειται για κορμό μαρμάρινου αγάλματος του Απόλλωνα (του πρώτου μισού του 1ου αι. μΧ) που αποκάλυψαν οι ανασκαφές του Χάλμπερ στο ιερό του Πυθίου Απόλλωνα στη Γόρτυνα (τέλη του 19ου αιώνα). Συγκεκριμένα βρέθηκε έξω από το νότιο τοίχο του Πυθίου. Είναι αντίγραφο του Απόλλωνα Λυκείου, έργου του τρίτου τετάρτου του 4ου αι. πΧ, που ήταν τοποθετημένο στο Λύκειον Γυμνάσιο της Αθήνας και αποδίδεται στον Πραξιτέλη ή στη σχολή του. Τη δημοσίευση του αγάλματος έκανε η ιταλική αρχαιολογική σχολή το 1907.

Στις 22/3/2007 η Ιντερπόλ ενημερώνει το ΥΠΠΟ ότι το άγαλμα βρίσκεται στη Βασιλεία, στον έμπορο Τέχνης Ντέιβιντ Καν, ο οποίος διαμεσολάβησε στην πώλησή του από Βρετανό αρχαιοπώλη σε Γερμανό συλλέκτη, στις 13/3/2007 στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας. Ωστόσο ακόμη δεν είχε παραδοθεί στον τελικό αγοραστή.

Ακολούθησαν διπλωματικές διαδικασίες και στις 3/4 η ελληνική πρεσβεία στη Βέρνη ζητά από τον Καν να επιστρέψει το άγαλμα, χωρίς καμία αξίωση. Ωστόσο, «παρουσιάζεται εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις» - σύμφωνα με το ΥΠΠΟ - και η Ελλάδα διορίζει δικηγόρο. Τελικά, αφού το άγαλμα δέσμευσε η εισαγγελία της Βασιλείας, ο Καν το παρέδωσε εξωδίκως και άνευ όρων.

Τα υπόλοιπα κλαπέντα από τη Γόρτυνα είναι τα εξής: Τμήμα οστέινης περόνης, χείλος και τμήμα γυάλινου αγγείου, φύλλο τριφυλλόσχημης πρόχου από πηλό, βάση μεγάλου πήλινου αγγείου, χάλκινο νόμισμα, χάλκινο κυκλικό έλασμα, μπρούτζινο αντικείμενο, λαβή λίθινου αγγείου.