ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μεθοδεύσεις για ολική απαγόρευση
Κυριακή 27 Αυγούστου 2000

Τη μέθοδο του «ψαλιδίσματος» έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να περιορίσει σημαντικά το δικαίωμα κάθε Ελληνα πολίτη να διαδηλώνει. Χρόνια τώρα το επιχείρημα της παρακώλυσης των συγκοινωνιών χρησιμοποιείται κατά κόρον. Ετσι χιλιάδες αγρότες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια επειδή διαδήλωναν κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Γι' αυτό η τελευταία ετοιμάζει το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο που θα δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση για τον πολίτη που θέλει να βγει στο δρόμο και να διαμαρτυρηθεί γιατί η κυβέρνηση διαλύει το ασφαλιστικό, εξαρθρώνει τις εργασιακές σχέσεις, εφαρμόζει ασφυκτικές λαβές στην παιδεία. Ετσι ετοιμάζει αλλαγές και τη διαμόρφωση νέου κανονισμού διαδηλώσεων. Το «πνεύμα» του θα είναι στην κατεύθυνση του περιορισμού, ακόμα και της απαγόρευσης, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι και προληπτική. Ολα θα γίνονται στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας και της διατάραξης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Η μεθόδευση

Πριν λίγα χρόνια οι κλούβες των ΜΑΤ απέκλειαν το Μέγαρο Μαξίμου, για να μην πλησιάσουν οι συνταξιούχοι την πρωθυπουργική κατοικία. Στη συνέχεια κατέβηκαν πιο κάτω εμποδίζοντας και την προσέγγιση των διαδηλωτών στη Βουλή, σε υπουργεία και άλλα δημόσια κτίρια. Πέρσι τη μέρα της επίσκεψης Κλίντον απαγορεύτηκαν οι δημόσιες συναθροίσεις, ενώ σημαντικό τμήμα της Αθήνας αστυνομοκρατούνταν.

Την περασμένη Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι «το φαινόμενο αυτό θα αντιμετωπιστεί... Είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει και απασχολεί τα κυβερνητικά όργανα». Και τα απασχολεί αφού η κυβέρνηση ενισχύει σε έμψυχο δυναμικό και θα ενισχύσει με υλικά μέσα τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., που επιλαμβάνονται το έργο της καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα, το προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων στην Αττική φέτος ενισχύθηκε με 380 αστυνομικούς. Σε αυτήν υπηρετούν: 780 άτομα στην Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης, 1.420 άτομα στην Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης και οι υπόλοιποι στις Ειδικές Κατασταλτικές Αντιτρομοκρατικές Μονάδες. Συνολικά είναι πάνω από 2.200 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές φορές δε χωράνε στις κλούβες. Οι τελευταίες διαθέτουν 30 θέσεις, ενώ τώρα έχουν και... όρθιους, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που μεταφέρουν μέχρι και 40 άτομα. Ο συνολικός τους αριθμός είναι 45 οχήματα.

Η αντίστοιχη υπηρεσία της Θεσσαλονίκης απαρτίζεται από 720 άτομα. Στην επαρχία υπάρχουν τέσσερις διμοιρίες στη Λάρισα και δυο στην Πάτρα (σ.σ. κάθε διμοιρία αποτελείται από 25-30 άτομα). Στην υπόλοιπη επαρχία υπάρχουν ομάδες από εκπαιδευμένους αστυνομικούς που υπηρετούν σε άλλες υπηρεσίες και καλούνται στο έργο της καταστολής ανάλογα με τις συνθήκες. Ομως με την καινούρια οργάνωση της ΕΛ.ΑΣ., όπου κάθε περιφέρεια θα αποτελέσει Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, σε καθεμιά από τις εφτά που θα υπάρχουν στην επαρχία, θα συγκροτηθεί και η αντίστοιχη διεύθυνση.

Παράλληλα αναμένεται η αντικατάσταση των παλιών θωρακισμένων οχημάτων («αύρες») με 30 καινούριες, που θα αγοραστούν από τη Γερμανία. Θα έχουν τη δυνατότητα ρίψης νερού και χημικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. ξεπερνάει τα 45.000 άτομα. Μόνο τα τελευταία δυο χρόνια έχουν προσληφθεί 5.600 άνδρες και γυναίκες, κύρια στα σώματα συνοριακών φυλάκων και ειδικών φρουρών. Ομως με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα διάθεσής τους σε υπηρεσίες περιπολιών, ενώ δύνανται να διατίθενται για τη στελέχωση των ειδικών αστυνομικών υπηρεσιών ή τη συγκρότηση ειδικών μονάδων και μεταβατικών αποσπασμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Μετά από αυτά ηχεί περίεργα η άποψη του Δ. Ρέππα για αντιμετώπιση των ολιγομελών συγκεντρώσεων. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δε διευκρίνισε ποιος θα κρίνει αν μια συγκέντρωση είναι ολιγομελής. Είπε συγκεκριμένα ότι «πρώτα απ' όλα, αυτήν την ώρα, μιλούμε για ένα θέμα που συζητείται και έτσι δεν είμαι σε θέση να προβώ σε ανακοινώσεις. Είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει και απασχολεί την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1999 η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, απαντώντας σε αίτημα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για το θέμα των συλλαλητηρίων, γνωμάτευσε ότι οι αστυνομικές αρχές θα μπορούν να απαγορεύουν, ακόμα και προληπτικά, δημόσιες συναθροίσεις για λόγους δημόσιας ασφάλειας και διατάραξης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν ή να θέτουν περιορισμούς σε προγραμματισμένες συγκεντρώσεις έξω από συγκεκριμένους χώρους. Ως παράδειγμα, μάλιστα, ανέφερε τις συγκεντρώσεις και τις πορείες έξω από τις πρεσβείες των ξένων χωρών, αλλά και των κατοικιών των μελών της κυβέρνησης.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ