ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρακαταθήκη στους αγώνες η νέα σύμβαση

Στο 7% οι αυξήσεις από 1/1/2007. Στα 46,60 ευρώ διαμορφώνεται το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη

Παρασκευή 22 Ιούνη 2007

Αποτέλεσμα του επίμονου και ταξικά προσανατολισμένου αγώνα ήταν η σύμβαση που υπέγραψαν οι οικοδόμοι
Την αποτελεσματικότητα και τους δρόμους που μπορεί να ανοίξει για τους εργαζόμενους η συσπείρωσή τους στα ταξικά συνδικάτα και ο σωστά προσανατολισμένος αγώνας, σε μια περίοδο που το κεφάλαιο και τα κόμματά του, αξιοποιώντας και τους εκπροσώπους τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, εντείνει την επιθετικότητά του, αναδεικνύει η μάχη για την κλαδική σύμβαση που έδωσαν οι οικοδόμοι, με οργανωτή την Ομοσπονδία τους.

Μετά από επίμονους και πολύμηνους αγώνες, με κλαδικές και άλλες συντονισμένες κινητοποιήσεις, όπως η συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία του ΠΑΜΕ στις 29 του Μάρτη, η Ομοσπονδία Οικοδόμων υπέγραψε νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση για το 2007, που προβλέπει αυξήσεις στα μεροκάματα κατά 7% από την αρχή του χρόνου.

Με βάση τη νέα κλαδική σύμβαση, το μεροκάματο για τον άγαμο εργάτη χωρίς προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 46,60 ευρώ. Για τον άγαμο ανειδίκευτο, με 7 τριετίες, το μεροκάματο φτάνει στα 62,90 ευρώ, ενώ για τον έγγαμο με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας, στα 67,57 ευρώ. Ακόμα, για τον άγαμο τεχνίτη χωρίς προϋπηρεσία, το μεροκάματο διαμορφώνεται στα 55,13 ευρώ, ενώ για τον έγγαμο τεχνίτη με 7 τριετίες, στα 79,92 ευρώ.

Σοβαρή παρακαταθήκη

Οι αυξήσεις και τα μεροκάματα που κέρδισαν με το σπαθί τους οι οικοδόμοι αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς τις σύνθετες και αρνητικές συνθήκες μέσα στις οποίες ανέπτυξε τη δράση του ο κλάδος και ενώ οι εργοδότες είχαν ήδη εξασφαλίσει τη συναίνεση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για αυξήσεις 0,77 ευρώ στους μισθούς και τα μεροκάματα για τη διετία 2006 - 2007. Με βάση αυτή την κατάπτυστη συμφωνία, οι εργαζόμενοι πήραν μηδενικές «αυξήσεις» από τη 1/1/2007, ενώ από τη 1/5/2007 το κατώτερο μεροκάματο για τον ανειδίκευτο εργάτη διαμορφώθηκε στα 29,39 ευρώ μεικτά.

Χωρίς να παραιτούνται ούτε στιγμή από την αγωνιστική προβολή και διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους, αλλά και με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που δημιουργεί η συμβιβασμένη πλειοψηφία στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι οικοδόμοι έδωσαν μια μάχη που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς αγώνες του κλάδου, συνολικά των εργαζόμενων.

Το αποτέλεσμα της μάχης σε καμιά περίπτωση δεν προσφέρεται για θριαμβολογίες. Αποτελεί όμως παράδειγμα για το πώς η εργατική τάξη μπορεί με την πάλη της να αποσπάσει κατακτήσεις, να ανοίξει το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές προς όφελός της. Και σ' αυτή την κατεύθυνση η Ομοσπονδία θα αξιοποιήσει το επόμενο διάστημα την πείρα και από αυτή τη σοβαρή αναμέτρηση για την υπογραφή της σύμβασης.

Αμεση συνέχεια

Η Ομοσπονδία σχεδίασε και οργάνωσε τη δράση της επιδιώκοντας η μάχη της σύμβασης να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργατών του κλάδου. Ανέδειξε τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην καθήλωση των αποδοχών των εργαζομένων. Προώθησε το συντονισμό με άλλα συνδικάτα, στη βάση της ταξικής ενότητας, αποδεικνύοντας ότι η μάχη της σύμβασης αποτελεί σταθμό στη διαρκή αναμέτρηση με τους μεγαλοκατασκευαστές.

Δίνοντας άμεση συνέχεια στους αγώνες, η Ομοσπονδία οργανώνει κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στην ανεργία, την Πέμπτη 28 Ιούνη. Στην Αθήνα θα διοργανώσει παράσταση διαμαρτυρίας στις 10.30π.μ., έξω από το υπουργείο Απασχόλησης. Αντίστοιχα, τα πρωτοβάθμια συνδικάτα θα προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις έξω από τις κατά τόπου νομαρχίες.