ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πάλη για σταθερή δουλιά με δικαιώματα

Γενικεύονται οι απολύσεις στους δήμους. Στάση εργασίας και διαμαρτυρία χτες, νέα συγκέντρωση τη Δευτέρα από τη ΔΑΣ ενάντια στις πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις στην ΠΟΕ ΟΤΑ

Παρασκευή 22 Ιούνη 2007

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Διαμαρτυρία για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, αλλά και για τις πραξικοπηματικές ενέργειες της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, που επί της ουσίας δίνουν χέρι βοήθειας ώστε να περάσουν τα αντεργατικά σχέδια και το πετσόκομμα των ΒΑΕ, πραγματοποίησε χτες στην πλατεία Κλαυθμώνος η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, στα πλαίσια της τετράωρης στάσης εργασίας του κλάδου.

Σε συνέχεια της χτεσινής κινητοποίησης, τη Δευτέρα, η ΔΑΣ ΟΤΑ οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος για να καταδικάσουν την άθλια πραξικοπηματική ενέργεια της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ. Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Αθήνας να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση. Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει και το Συντονιστικό Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Αττικής.

Στη χτεσινή διαμαρτυρία, σε ψήφισμα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση κατευθυνόμενη από την ΕΕ και βοηθούμενη από τα κόμματα του ευρωπροσανατολισμού οξύνει την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, αξιοποιώντας παράλληλα την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σαν αντιδραστικό μοχλό επιβολής αντιλαϊκών μέτρων.

Απολύσεις στο Περιστέρι

Στο μεταξύ, στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Περιστερίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας Αγωνιστικής Συμπαράταξης» απαίτησαν το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων και το πέρασμά των εργαζόμενων στο Δήμο με μόνιμη και σταθερή εργασία. Ο δήμαρχος Α. Παχατουρίδης, με «όπλο» το νέο δημοτικό κοινοτικό κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και στήριξαν στην ΚΕΔΚΕ οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, προχωράει στο κλείσιμο της δημοτικής τεχνικής επιχείρησης, απολύοντας τουλάχιστον 140 εργαζόμενους, που εργάζονται εκεί μέχρι και 10 χρόνια και είχαν προσληφθεί μέσω των αντεργατικών Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης που είχε προωθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, η δημοτική αρχή είχε θέσει το ζήτημα του κλεισίματος της δημοτικής τεχνικής επιχείρησης και μεταφοράς ορισμένων μόνο εργαζομένων σε δεύτερη δημοτική επιχείρηση, την οποία μετατρέπει σε κοινωφελή. Οταν όμως ξεκίνησε η εκφώνηση των ονομάτων εκείνων που θα μεταφερθούν, οι συγκεντρωμένοι συμβασιούχοι διέκοψαν τη διαδικασία και ανάγκασαν τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας να αποχωρήσουν.

Γενικευμένο φαινόμενο

Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων» στο Σωματείο του Δήμου τονίζει ότι ο διαχωρισμός μεταξύ μονίμων και εκτάκτων επιδιώκει τη σύγκρουση των εργαζομένων μεταξύ τους. Να σημειωθεί ότι οι απολύσεις συμβασιούχων από τους δήμους εντείνονται, ιδιαίτερα μετά από την απόφαση του Αρειου Πάγου ότι δεν ισχύουν οι αποφάσεις δικαστηρίων που ορίζουν τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου. Σύμφωνα με καταγγελίες, στο Δήμο Ζωγράφου έχουν γίνει 21 απολύσεις, ενώ η διοίκηση του Δήμου Αιγάλεω, όπου 110 συμβασιούχοι διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλιά, ετοιμάζει προκήρυξη πρόσληψης για τις ίδιες θέσεις εργασίας που καλύπτουν σήμερα αυτοί οι συμβασιούχοι και πάλι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.