ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ψήφος αντίστασης στα νέα μέτρα που ετοιμάζουν

Στη λαϊκή συνοικία του Κολωνού περιόδευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Παρασκευή 22 Ιούνη 2007

«Ο αντίπαλός μας είναι σκληρός και για να έχουμε νίκες, οι εκλογές πρέπει να είναι εφαλτήριο για μια οργανωμένη αντεπίθεση. Πρέπει να φύγουν οι φοβίες για το εάν θα έχουμε σταθερή κυβέρνηση. Το δίλημμα είναι αστικά κόμματα ή το κόμμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Χωρίς έπαρση, αλλά με συναίσθηση ευθύνης, λέμε πως αυτό είναι το ΚΚΕ».

Με τα παραπάνω λόγια μίλησε, ξεκάθαρα, στους εργαζόμενους στον Κολωνό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της πολύωρης χτεσινής της περιοδείας στην περιοχή. Η Αλέκα Παπαρήγα, αφού συνομίλησε με τους κατοίκους στον εμπορικό δρόμο της οδού Πλάτωνος, μίλησε σε συγκέντρωση στο καφενείο «Φεσσάρας». Χαρακτηριστική στιγμή της περιοδείας ήταν το κάλεσμά της, στη διάρκεια της ομιλίας της: «Χρόνια το σύστημα φτιάχνει νόμους για την τρομοκρατία, στην ουσία δηλαδή θέλει να τρομοκρατήσει το λαϊκό κίνημα, το λαό. Το θέμα είναι να αποδειχτεί ότι ο λαός είναι που τρομάζει την πλουτοκρατία. Και μπορεί να τους τρομοκρατήσει με την ψήφο του, να απεγκλωβιστεί και να δημιουργηθεί αντίσταση στα νέα μέτρα που ετοιμάζουν».

Θέλουμε πρόγραμμα φτώχειας και πτώχευσης για την πλουτοκρατία

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα όσα είπε ο υπουργός Οικονομίας για πρόγραμμα φτώχειας 1.000 ευρώ το χρόνο, αλλά και στη λεγόμενη εθνική σύνταξη των 300 και 400 ευρώ το χρόνο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και τόνισε: «Το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει πως θέλει προγράμματα φτώχειας για την πλουτοκρατία και λαϊκή ευημερία», «θέλουμε πρόγραμμα φτώχειας και πτώχευσης για την πλουτοκρατία».

Στη συνέχεια, σχολίασε την αντίληψη όσων λένε ότι «θέλουν και ισχυρές κυβερνήσεις και ένα ισχυρό ΚΚΕ για να τους ελέγχει. Σε αυτούς που λένε πως θέλουν να δυναμώσει το ΚΚΕ αλλά δεν το ψηφίζουν». Αυτό το σενάριο, είπε, δε δίνει καμία διέξοδο. Εμείς, συνέχισε, «βάζουμε τα πράγματα σε μια άλλη αντίληψη, θεωρούμε πως όσο αποδυναμώνεται το πολιτικό σύστημα και δυναμώνουν οι αγώνες, τόσο ισχυροποιείται ο λαός». Γι' αυτό πρέπει, προσέθεσε, «να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια» και «να μετατραπεί σε ψήφο».

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν απ' τις αστικές κυβερνήσεις

Στη συνέχεια, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν απ' τις αστικές κυβερνήσεις, «τελείωσε η εποχή που μπορούσαν να παραχωρήσουν κάτι κάτω απ' την πίεση. Τώρα έχουν φτιαχτεί βάρβαρα οικοδομήματα που θωρακίζουν το σύστημα και την πλουτοκρατία». Παράλληλα, επανέλαβε και σε αυτή της την ομιλία πως το ΚΚΕ «απευθύνεται σε αυτούς που έχουν αντιληφθεί πόσο δραματικά ίδια είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Αναφερόμενη στις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις, στα συνταξιοδοτικά όρια στα 65, στο σύστημα ασφάλισης, στις εργασιακές σχέσεις σημείωσε πως θέλουν να μειώσουν κι άλλο τις απαιτήσεις των εργαζομένων και να επεκτείνουν τη μερική απασχόληση. Σχολίασε, μάλιστα, τις προτάσεις για τη λεγόμενη «κοινωνική και πράσινη οικονομία», την οποία χαρακτήρισε «... μπλε και πράσινα άλογα» εξηγώντας: Υποβαθμίζουν τις κοινωνικές υπηρεσίες, δεν παίρνουν μόνιμους εργαζόμενους και διευρύνουν τις ελαστικές σχέσεις και τη μερική απασχόληση στους νέους και τις γυναίκες.

Αναχώματα

Η Αλέκα Παπαρήγα δεν άφησε στο απυρόβλητο και τα άλλα κόμματα λέγοντας χαρακτηριστικά: Δεν υπάρχει κόμμα που μαζεύει ψήφους και για άλλα κόμματα. Αυτά τα ...έκανε μόνο ο ΣΥΝ που έλεγε να ψηφιστεί γενικά η Αριστερά αλλά επειδή το ΚΚΕ θα μπει στη Βουλή, ψηφίστε ΣΥΝ. Και σημείωσε ότι «δεν είμαστε... πονόψυχοι βλέπουμε τα πράγματα ταξικά και πολιτικά. Εμείς παλεύουμε για να είναι εξουσία η εργατική τάξη δε λέμε γενικά να δυναμώσουμε για να φύγουν οι ισχυρές κυβερνήσεις». Χαρακτήρισε τον ΣΥΝ «ανάχωμα στην ασυμφιλίωτη πάλη πλουτοκρατίας εργαζομένων» που «ντύνεται με αγωνιστικό προφίλ - με την ευελιξία που του δίνει ο καιροσκοπισμός του - αλλά έχει σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα». Είναι, προσέθεσε, η αριστερή εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας, έχει πάρει τα αιτήματά της από τη δεκαετία '70 και '80 και τα προτείνει. Και επισήμανε ότι «δε μας λείπει η σοσιαλδημοκρατία, έχουμε μπόλικη»...

Οσον αφορά στο ΛΑ.Ο.Σ. τόνισε πως πρόκειται «για ένα μόρφωμα που θέλει να ξύσει τα ρατσιστικά και εθνικιστικά αισθήματα ορισμένων φτωχών λαϊκών στρωμάτων που πιέζονται, εκεί που δεν πιάνει ο κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου».

Οι μετανάστες είναι θύματα του καπιταλισμού

Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση με κυρίαρχο το θέμα των μεταναστών, όπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως «είναι θύματα του καπιταλισμού» που έχει σκοπό να τους χειραγωγεί και να τους εκμεταλλεύεται. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι πρέπει να είναι δυναμικό κομμάτι της εργατικής τάξης στην Ελλάδα ενώ, σε σχετική ερώτηση είπε πως το ΚΚΕ πιστεύει πως πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου απ' τη στιγμή που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Τέλος, τέθηκε και το θέμα της ανεργίας όπου σχολίασε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπορεί σε λίγο καιρό να εμφανίζουν την ανεργία, πλασματικά και στο 5%... αξιοποιώντας τα 4ωρα και γενικά τους ημιαπασχολούμενους.