ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς συνάντηση Αμπάς - Ολμέρτ υπό αιγυπτο-ιορδανική αιγίδα
Παρασκευή 22 Ιούνη 2007

Associated Press

Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να φεύγουν από τη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέικ της Αιγύπτου θα συναντηθούν, τη Δευτέρα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο Αιγύπτιος ομόλογός του Χόσνι Μουμπάρακ, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι «είναι ανάγκη να υπάρξει αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας και σαφή βήματα προς την επίτευξη μόνιμης βιώσιμης ειρήνης».

Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι Μουμπάρακ και Αμπντάλα θα επιμείνουν στο σαουδαραβικό σχέδιο συνολικής ειρήνευσης, που έχει υιοθετηθεί από τον αραβικό κόσμο. Ο Μουμπάρακ, στη συνέχεια, θα ενημερώσει τον Σαουδάραβα βασιλιά.

Το Κάιρο ανεβάζει τους τόνους κατά της «Χαμάς», προσπαθώντας σαφώς να υπερασπιστεί εαυτόν απέναντι στο ενδεχόμενο «μεταλαμπάδευσης» της κατάστασης από τη Γάζα στην Αίγυπτο μέσα από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Παράλληλα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε το Ιράν ότι «ενθάρρυνε τη Χαμάς να προχωρήσει στις ενέργειές της».

Αντεγκλήσεις και χάος

Με λεωφορεία του ισραηλινού στρατού μεταφέρονται, πλέον, κατά δεκάδες στη Δυτική Οχθη οι Παλαιστίνιοι που είχαν εγκλωβιστεί στο μεθοριακό πέρασμα Ερετζ στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη σχετική ισραηλινή άδεια. Εντός της Λωρίδας, η κατάσταση παραμένει δραματική από ανθρωπιστική άποψη, ενώ η εντολή της «Χαμάς» για παράδοση όλων των όπλων δε φαίνεται να εισακούστηκε.

Με εξαίρεση τον εξοπλισμό των υπηρεσιών ασφαλείας που ελέγχονται, πλέον, κατά 90% από τις δυνάμεις της «Χαμάς», κανένα άλλο όπλο δεν παραδόθηκε μέχρι χτες το απόγευμα που έληξε η σχετική διορία γεγονός που δημιούργησε έντονη αμφιβολία για το κατά πόσον μπορεί η οργάνωση να επιβάλει την τάξη. Την ίδια στιγμή, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΑΠ, από τη Δυτική Οχθη, ζητούσε τον αφοπλισμό των ενόπλων σκελών όλων των οργανώσεων ανεξαιρέτως.