ΤΕΥΤΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ - ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΖΑΧΑΡΗΣ
Πολιτικοί οι λόγοι της μείωσής τους

Στο εργοστάσιο Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας περιόδευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σάββατο 23 Ιούνη 2007

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Βιομηχανίας Ζάχαρης, ενώ παρακολουθούν την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα
Την ανάγκη ενίσχυσης της τευτλοκαλλιέργειας, ώστε να διασφαλιστεί και το μέλλον των αγροτών, αλλά και των εργαζομένων στα εργοστάσια της Βιομηχανίας Ζάχαρης, σημείωσαν οι εργαζόμενοι, απευθυνόμενοι στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που επισκέφθηκε χτες το εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Πλατύ Ημαθίας. Οι επιπτώσεις από τις επιλογές της ΕΕ για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας και της παραγωγής ζάχαρης που συνυπέγραψαν και υλοποιούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, φαίνονται ήδη. Με τη μείωση της ποσόστωσης (η Ελλάδα αποποιήθηκε το 50%) οι αγρότες κατά εκατοντάδες εγκαταλείπουν την καλλιέργεια και τα εργοστάσια συρρικνώνονται. Τα επόμενα χρόνια, θα εκδηλωθούν με μεγαλύτερη ένταση.

Σήμερα στο εργοστάσιο στο Πλατύ, απασχολούνται 160 άτομα μόνιμο προσωπικό (μειώθηκε κατά 50% την τελευταία 3ετία) και 140 άτομα εποχιακό προσωπικό (μειώθηκε κατά 30% την τελευταία 3ετία). Η κυβέρνηση υπόσχεται προγράμματα διαχείρισης της ανεργίας και της φτώχειας για το προσωπικό όμως οι εργαζόμενοι είναι επιφυλακτικοί. Οι εποχιακοί διεκδικούν να υπαχθούν στο νόμο περί εποχιακών επαγγελμάτων, ώστε να μπορούν να εξασφαλίζουν την ένταξη στο ταμείο ανεργίας και τις οικονομικές ενισχύσεις που προβλέπονται από τον ΟΑΕΔ.

Στη διάρκεια της περιοδείας η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τον διευθυντή του εργοστασίου και τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Στη συνέχεια, μίλησε στους εργαζόμενους που αναγνωρίζοντας τη συνεπή στάση του ΚΚΕ και τους αγώνες του ενάντια στις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ, της επιφύλαξαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή, στο χώρο της καντίνας.

«Πολιτικοί είναι οι λόγοι που μειώνεται η τευτλοκαλλιέργεια και η παραγωγή ζάχαρης», είπε η Αλ. Παπαρήγα. Και πρόσθεσε με νόημα: «Θα αυξηθεί η εισαγωγή ζάχαρης. Και στις εισαγωγές δεν υπάρχουν ποσοστώσεις».

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δε δέχεται κανένα μέτρο που πλήττει την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Και αναφερόμενη στο ειδικό ζήτημα, είπε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει την ανάπτυξη αγροτικής παραγωγής, της παραγωγής τεύτλων έτσι που και ο εργάτης και ο αγρότης να κερδίζουν. Ομως, αυτό σημαίνει «σύγκρουση, ανυπακοή και απειθαρχία με τις επιλογές της ΕΕ». Παρουσίασε την πρόταση του Κόμματος για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με βάση το λαϊκό παραγωγικό συνεταιρισμό και κάλεσε τους εργάτες να μην επιτρέψουν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κερδίσουν άλλο χρόνο. Με την ψήφο τους στο ΚΚΕ, με την αλλαγή συσχετισμών και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, να βάλουν εμπόδια στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής που στηρίζει την κερδοφορία της πλουτοκρατίας, ντόπιας και ξένης. Κάλεσε σε συσπείρωση και ενότητα, σε κοινό αγώνα αγροτών και εργατών.