ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Τρεις νεκροί σε συνθήκες καύσωνα

Διακοπές ρεύματος σημειώνονται σε πολλές πόλεις της χώρας

Τρίτη 26 Ιούνη 2007

Eurokinissi

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα σε πολλές πόλεις της χώρας θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη
Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις δύο τελευταίες μέρες μέσα σε συνθήκες καύσωνα. Συγκεκριμένα, ένας ηλικιωμένος ασθενής κατέληξε την Κυριακή στο Νοσοκομείο Λάρισας, χτες μια ηλικιωμένη γυναίκα κατέληξε στο Νοσοκομείο Αιγίου. Μιας ακόμα γυναίκας ο θάνατος διαπιστώθηκε στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

Συνολικά από την Κυριακή και έως το πρωί της Δευτέρας μεταφέρθηκαν με συμπτώματα «θερμοπληξίας» ή επιβάρυνσης εξαιτίας του καύσωνα σε νοσοκομεία του ΕΣΥ - που καλούνται να αντιμετωπίσουν και αυτά τα περιστατικά με πολλές ελλείψεις προσωπικού - 33 άνθρωποι, οι 6 από τους οποίους παρέμειναν για νοσηλεία. Οι ίδιες συνθήκες θα διατηρηθούν μέχρι και την Πέμπτη.

Μέχρι τις 12 το μεσημέρι θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες, σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε χτες ο υπουργός Εσωτερικών. Ενα τέτοιο μέτρο πάντως αποδεικνύεται τουλάχιστον μισό, αφού εξαιρεί τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, πολλοί από τους οποίους εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εξαιτίας του καύσωνα. Επιπλέον, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, εκτός από τον καύσωνα, έχουν να αντιμετωπίσουν και το βραχνά του νέφους, που παρουσιάζει αυξημένες τιμές από την περασμένη Πέμπτη.

Εν μέσω βλαβών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με την κακή συντήρηση στο δίκτυο διανομής και του ανεπαρκούς αριθμητικά προσωπικού, το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας δοκιμάζεται σκληρά. Η ζήτηση έσπασε χτες κάθε προηγούμενο με 10.372 MW, ενώ μικρές διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της Αττικής το Σαββατοκύριακο και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Στη Σαλαμίνα έπιασε φωτιά μετασχηματιστής της ΔΕΗ, ενώ στη Θεσσαλονίκη χρειάστηκαν περισσότερες από 7 ώρες για την αποκατάσταση δύο βλαβών την Κυριακή στην Καλαμαριά. Εκτός συστήματος τέθηκε μία μονάδα της ΔΕΗ στον Αγ. Δημήτριο και άλλη μία στην Πτολεμαΐδα. Η ζήτηση καλύφθηκε με εισαγωγές περίπου 1.200 MW και από τα υδροηλεκτρικά κατά περίπου 1.100 MW. Η ΔΕΗ, αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, απευθύνουν έκκληση σε όλους τους καταναλωτές για περιορισμό της κατανάλωσης μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ.