ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Στο καμίνι του καύσωνα όλη η χώρα

Αυξάνονται οι νεκροί από θερμοπληξία. Μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Τετάρτη 27 Ιούνη 2007

Eurokinissi

Ενα από τα πιο καυτά 24ωρα έζησε χτες η χώρα μας, με θερμοκρασίες που άγγιξαν κατά τόπους ακόμη και τους 46 βαθμούς Κελσίου. Το ζήτημα απασχόλησε και την Κυβερνητική Επιτροπή, ωστόσο οι υπουργοί περιορίστηκαν σε ...ψύχραιμες δηλώσεις και στην επανάληψη των γνωστών συστάσεων για περιορισμό των μετακινήσεων και της λειτουργίας των κλιματιστικών.

Εξαιτίας της ζέστης και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας αυξημένα ήταν τα περιστατικά θερμοπληξίας ή θερμικής καταπόνησης, ενώ μέχρι το βράδυ είχαν ανακοινωθεί άλλοι δύο νεκροί από τον καύσωνα, ανεβάζοντας σε πέντε τον αριθμό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή. Υπήρχαν, ωστόσο, πληροφορίες και για άλλους νεκρούς.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), μια γυναίκα 64 ετών κατέληξε χτες από θερμοπληξία με σύνοδο εγκεφαλικό οίδημα. Στις επίσημες ανακοινώσεις δεν καταγράφεται ο θάνατος 17χρονης με βεβαρημένο ιστορικό στην Κρήτη, που, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, οφείλεται και σε θερμική καταπόνηση.

Σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ, ο συνολικός αριθμός ασθενών που προσήλθαν με συμπτώματα «θερμοπληξίας» ή «θερμικής καταπόνησης» στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ - τα οποία σημειώνουμε ότι λειτουργούν με ελλείψεις προσωπικού - από το πρωί της Δευτέρας έως το πρωί της Τρίτης ήταν 44. Από αυτούς 34 παρέμειναν νοσηλευόμενοι (εκ των οποίων οι 5 διασωληνωμένοι). Ολοι οι ασθενείς είχαν ιστορικό χρόνιων παθήσεων.

Eurokinissi

Μέχρι και την Πέμπτη θα συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα
Ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, σημείωσε ότι μέχρι και σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να καταγραφούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες, ενώ υπενθύμισε ότι και σήμερα μόνο οι δημόσιες υπηρεσίες και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας θα λειτουργήσουν μέχρι τις 12 το μεσημέρι...

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά το γεγονός ότι και χτες η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν υψηλή στο Λεκανοπέδιο, αρκέστηκε στις εκκλήσεις για περιορισμό των μετακινήσεων με ΙΧ.

Προληπτικά μέτρα

Οι επιστήμονες συνιστούν στους πολίτες σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο να χρησιμοποιούν καπέλο και να ντύνονται με λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, βαμβακερά ενδύματα. Να αποφεύγουν τη σωματική κόπωση. Να πίνουν άφθονο δροσερό νερό και φυσικούς χυμούς (όχι σακχαρούχα και ανθρακούχα ποτά). Μικρά συχνά γεύματα, ελαφριάς, άλιπης, αλατισμένης τροφής. Συχνά δροσερά λουτρά.

Για όσους βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως με διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιισταμινικά, Β΄ αναστολείς και λοιπά φάρμακα, ο ΙΣΑ συνιστά να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, τους διαβητικούς, νεφροπαθείς, αλκοολικούς.

Ρεύμα με ...δόσεις

«Μάχη» με τις βλάβες των καλωδίων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με την κακή συντήρηση του δικτύου διανομής, δίνει το τεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ, ενώ η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος ξεπέρασε χτες κάθε προηγούμενο με κορύφωση τα 10.512 MW, όταν τα όρια του συστήματος εκτιμώνται περίπου στα 11.000 - 11.500 MW. Ο χρόνος αποκατάστασης των βλαβών κυμαίνεται κατά μέσο όρο στη 1 ώρα και η ΔΕΗ εκτιμά ότι ο αριθμός τους ήταν μικρότερος χτες απ' ό,τι τη Δευτέρα. Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε Παλλήνη, Γέρακα, Αγ. Παρασκευή, Αγ. Στέφανο, Καλαμάκι, Χαλάνδρι, Ανοιξη, Καλλιθέα, Θησείο, Σύνταγμα, Γκύζη, Κορυδαλλό, Ψυχικό, Εκάλη και αλλού. Στο Χαλάνδρι και σε τμήματα του Παλιού και Νέου Ψυχικού, πάντως, δεν ήταν δυνατή η ταχεία αποκατάσταση της βλάβης.

Ο Δ. Σιούφας, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου εξετάστηκαν τα μέτρα για τον καύσωνα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία και ότι το σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση. Για να γίνει αυτό χτες, στις ώρες αιχμής οι εισαγωγές ρεύματος έφτασαν τα 1.300 - 1.400 MW, ενώ ο ΔΕΣΜΗΕ διέκοψε την ηλεκτροδότηση λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ και αρδευτικών συστημάτων στην κεντρική Ελλάδα εξασφαλίζοντας, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, 290 MW.

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στην Κρήτη, όπου βγήκαν εκτός λειτουργίας τέσσερις μονάδες παραγωγής συνολικής ισχύος 80 MW λόγω βλαβών στον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων και στη μονάδα 4 του ΑΗΣ Χανίων. Ταυτόχρονα, λόγω της άπνοιας η παραγωγή από αιολικές μονάδες μειώθηκε στα 15 MW από 70 MW. Διακοπές έγιναν και στη Λέσβο.

Για την αποκατάσταση των βλαβών χρησιμοποιούνται 200 συνεργεία της ΔΕΗ, από τα οποία 160 στην Αττική. Η Επιχείρηση συνεχίζει να καλεί σε περιορισμό της κατανάλωσης μεταξύ 11 το πρωί και 3 μετά το μεσημέρι, ενώ διαψεύδει ότι δεν εφαρμόστηκε σε ορισμένες περιοχές η χρέωση του νυχτερινού τιμολογίου. Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αναφέρθηκε σε μεμονωμένες περιπτώσεις μη ενεργοποίησης της νυχτερινής χρέωσης και επισημαίνει ότι το τεχνικό προσωπικό δεν επαρκεί για τη συντήρηση του δικτύου.