ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Διαφωνίες αλλά και σύγκλιση στο θέμα της «τρομοκρατίας»
Τετάρτη 27 Ιούνη 2007

Associated Press

O Πούτιν και ο Σέφερ στην ίδια ρότα... για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας». Δηλαδή για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών τους συμφερόντων
ΜΟΣΧΑ.--

Στη ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται από χτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, όπου και συναντήθηκε χτες το απόγευμα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας (που φέτος συμπληρώνει 5 χρόνια). Ωστόσο, παρόλο που συνεχίζονται οι διαφωνίες της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Πολωνία και την Τσεχία, αλλά και την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία φαίνεται να συνέπραξαν στο θέμα του λεγόμενου «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία».

Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, ο Σέφερ υποστήριξε ότι η Ρωσία και το ΝΑΤΟ έχουν κάνει πρόοδο στο κτίσιμο «μιας στέρεης, αμοιβαίας και ωφέλιμης συνεργασίας», ενώ ζήτησε περισσότερες δεσμεύσεις, λέγοντας ότι «μπορούμε να κάνουμε περισσότερα απ' ό,τι έχουμε κάνει». Και στο θέμα του Κοσσόβου ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο να επιτρέψει να γίνει η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής «όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Από τη μεριά του ο Πούτιν υπογράμμισε ότι «έχουμε μετακινηθεί από μια περίοδο αντιπαράθεσης σε περίοδο συνεργασίας με τη Συμμαχία» προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν μπορεί να γίνει χωρίς προβλήματα».

Λίγο νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, και στο πλαίσιο της διεκδίκησης ρόλου στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να αποφύγει να πάρει μέτρα που «θα υπέσκαπταν την ασφάλεια της Ρωσίας», ενώ μίλησε για «σκληρή δουλιά» και «προσεκτικούς χειρισμούς» που πρέπει να γίνουν στις συνομιλίες της Μόσχας σε ό,τι αφορά την «ασπίδα» και τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη και πως καμία πλευρά δε θα πρέπει να προβεί σε ενέργειες που «θα έχουν ως σκοπό να ενδυναμώσουν την ασφάλεια ενός σε βάρος των άλλων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στα σκαριά» οι πρώτες επαφές για «εγγυήσεις ασφαλείας» (2021-12-22 00:00:00.0)
Προς «βελτίωση σχέσεων» (2008-12-20 00:00:00.0)
«Μετρημένες δηλώσεις» Ιβανόφ προς ΗΠΑ - ΕΕ (2008-02-12 00:00:00.0)
Αντιθέσεις και συγκλίσεις για την ιμπεριαλιστική «πίτα» (2007-07-04 00:00:00.0)
Συναντήσεις με διεθνές ενδιαφέρον (2004-04-06 00:00:00.0)
Ανοιξε το θέμα σχέσεων με το ΝΑΤΟ... (2000-03-08 00:00:00.0)