ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Περιμένοντας στη Νέα Υόρκη

Του Χοακίμ Χέντεν

Κυριακή 1 Ιούλη 2007

Η ταινία αφορά στους νέους. Αναφέρεται στον έρωτα. Στις αξίες του έρωτα. Δεν μπαίνει σε άλλα ζητήματα. Απομονώνει τους δυο κεντρικούς ήρωες, ένα νεαρό άντρα και μια νέα γυναίκα, από το περιβάλλον και τα κοσμογονικά του ζητήματα, γιατί δεν είναι αυτό το θέμα της, και μέσα από τα «προσωπικά» τους, μας τους ...αποκαλύπτει! Είναι δυο άτομα καθαρά, ρομαντικά, με την έννοια πως δεν έπαψαν να πιστεύουν στον άνθρωπο, δυο άτομα που αξίζει να τα γνωρίσουμε. Είναι δυο νέοι άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να είναι αληθινοί, οι οποίοι θέλουν να ζούνε αληθινά. Είναι δύο θετικοί ήρωες!

Η υπόθεση είναι η απλή. Είναι η αφορμή, καλύτερα. Ο Σίντνεϊ φτάνει από την αμερικάνικη επαρχία στη Νέα Υόρκη ελπίζοντας να συναντήσει, σε μια καθοριστική συνάντηση, την οποία αυτός έχει προκαλέσει, την κοπέλα με την οποία σχετίζεται, με μια σχέση, όμως, που δεν τον ικανοποιεί. Στη Νέα Υόρκη έχει φτάσει από τη δική της επαρχία, και η Εϊμι. Η οποία φτάνοντας, δίνει τέλος στη σχέση της, με τον επιπόλαιο και άπιστο φίλο της.

Ο Σίντνεϊ και η Εϊμι ανταμώνουν (τελείως τυχαία). Και οι δυο βρίσκονται σε καθοριστική στροφή της ζωής τους. Εχοντας ο καθένας ο δικό του φορτίο (είναι αλλού δοσμένοι συναισθηματικά), αλλά και γιατί έχουν μάθει από τη ζωή (από τις προηγούμενες σχέσεις), τα δυο αυτά άτομα μιλάνε μεταξύ τους ανοιχτά, ειλικρινά και χωρίς σκοπιμότητες. «Μοιραία» από μέσα τους βγαίνει ο πραγματικός εαυτός τους. Και επόμενο είναι, αυτό που γνωρίζουν ο ένας από τον άλλον να είναι ατόφιο.

Το ζευγάρι θα περάσει μαζί σχεδόν 24 ώρες. Σε μια Νέα Υόρκη που δεν την έχουμε ξαναδεί έτσι! Σε αυτές τις 24 ώρες οι δυο νέοι θα γνωριστούν, θα αλληλοεκτιμηθούν και, τέλος, θα ερωτευτούν.

Η ταινία είναι ποιητική. Οι διάλογοι έξυπνοι και αρκετά στοχαστικοί. Είμαι σίγουρος πως θα λειτουργήσει θετικά στις νεαρές και στους νεαρούς θεατές. Εχοντας δει ένα πλήθος ταινιών τα τελευταία χρόνια, σας βεβαιώνω πως το «Περιμένοντας στη Νέα Υόρκη», είναι μια καθαρή ταινία, μια αληθινή ταινία για τον έρωτα! Και αυτό είναι σημαντικό, αν λάβουμε υπόψη μας, πως, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, δε γυρίζονται, πια, ταινίες για τον έρωτα.

Παίζουν: Κρις Στιούαρτ, Ανι Γουντς, Κατρίνα Νέλσον, Ντον Γουάιλντμαν, Μόλι Φιξ.