ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με εισβολές το Ισραήλ «στηρίζει» τον Αμπάς

Δυσαρέσκεια στον αραβικό κόσμο για το διορισμό Μπλερ ως απεσταλμένου του Κουαρτέτου

Παρασκευή 29 Ιούνη 2007

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες στη Νάμπλους
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Η ισραηλινή ηγεσία, στα λόγια, διαβεβαιώνει για την απόφασή της «να υποστηρίξει τον Πρόεδρο Αμπάς», αλλά στις πράξεις συνεχίζει τις εισβολές ακόμη και στη Δυτική Οχθη. Χτες τα ξημερώματα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε εισβολή στην παλιά Πόλη της Νάμπλους με τη συνήθη δικαιολογία της «σύλληψης υπόπτων».

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, 5 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, οι 2 σοβαρά, από εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί στα περάσματα που χρησιμοποίησαν. Εγιναν επίσης 30 συλλήψεις ενώ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας. Την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσά» που πρόσκεινται στη «Φατάχ».

Ο Σαλάμ Φαγιάντ, ο πρωθυπουργός που έχει ορίσει ο Πρόεδρος Αμπάς, καταδίκασε την επιδρομή και κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι με τις ενέργειές της υποσκάπτει κάθε προσπάθεια να επιβληθεί τάξη και να υπάρξει ηρεμία. Ο Φαγιάντ, εκτός αυτού, συναντήθηκε, χτες, με 800 ιεροδιδασκάλους του Ισλάμ, που πρόσκεινται σε όλες τις οργανώσεις, στους οποίους κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά προκλητικά κηρύγματα». Επίσης, επανέλαβε ότι θα συλλεχτούν όλα τα όπλα που δεν ανήκουν στις νόμιμες υπηρεσίες ασφαλείας, μέτρο το οποίο, βέβαια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί γιατί ακόμη και οι μαχητές που ανήκουν στη «Φατάχ» του Προέδρου Αμπάς, δηλώνουν απρόθυμοι να προχωρήσουν στην κατάθεση των όπλων τους.

Την ίδια ώρα, μετά από αλλεπάλληλες συνεννοήσεις, ο ισραηλινός στρατός επέτρεψε να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας, διά μέσου του μεθοριακού σταθμού Κάρνι, 5 χιλιάδες τόνοι σιτάρι από τον ΟΗΕ.

Σκεπτικισμός για Μπλερ

Ασχέτως των επίσημων δηλώσεων, η αραβική πολιτική σκηνή καθώς και πολλοί Αραβες αναλυτές δεν έκρυβαν, χτες, την επιφυλακτικότητά τους για το διορισμό του Τόνι Μπλερ ως ειδικού απεσταλμένου του Κουαρτέτου (ΕΕ - ΗΠΑ - ΟΗΕ - Ρωσία) για το Παλαιστινιακό. Οπως σχολίαζαν οι περισσότεροι, ο Μπλερ δεν έχει τηρήσει αμερόληπτη στάση, έχει ανοιχτά υποστηρίξει τις επιλογές της ισραηλινής ηγεσίας αρκετές φορές και εκτιμάται ότι δεν «πείθει» πλέον για την αμεροληψία του άρα και για την ικανότητά του να πετύχει την οποιαδήποτε πρόοδο.