«Δεν υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού και ανοχής»

Σε συγκέντρωση στη Λιβαδειά μίλησε χτες ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ νωρίς το απόγευμα έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ

Παρασκευή 29 Ιούνη 2007

Ο Δημήτρης Γόντικας
«Σας καλούμε να πάρετε στα δοκιμασμένα χέρια σας και αυτή τη μάχη. Στις εκλογές αυτές μπορεί να μην έρθουν τα πάνω - κάτω, αλλά μπορεί να γίνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Να εκφραστεί στην κάλπη ένα ισχυρό ρεύμα αμφισβήτησης της παντοδυναμίας του δικομματισμού. Να εκφραστεί η θέληση του λαού για αλλαγή πορείας με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ».

Μ' αυτά τα λόγια άνοιξε την ομιλία του ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς απευθυνόμενος στα μέλη, στους συναγωνιστές και στους φίλους του Κόμματος που παραβρέθηκαν.

Τη συγκέντρωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό, ο Σοφοκλής Τόγιας, Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Λιβαδειάς του ΚΚΕ.

«Να απευθυνθούμε, σημείωσε ο Δημήτρης Γόντικας, χωρίς προκαταλήψεις σε ανθρώπους από τα λαϊκά στρώματα που χρόνια τώρα στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να τους καλέσουμε να κάνουν το πρώτο βήμα μπροστά. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια συμβιβασμού και ανοχής με τις πολιτικές που τσαλακώνουν τη ζωή τους, την αξιοπρέπειά τους και καταδικάζουν τα παιδιά τους σε μια ζωή κόλαση».

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε τα κόμματα αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν, έχουν την ίδια γραμμή πλεύσης: υπερασπίζονται με απόλυτη συνέπεια την κερδοφορία του κεφαλαίου. Η φιλολαϊκή τους πολιτική, συμπλήρωσε, εξαντλείται σε φιλοδωρήματα φτώχειας και σε υποσχέσεις ότι στο μέλλον θα πάρουν και τις επόμενες δόσεις.

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ο Δημήτρης Γόντικας, «υποχρεώνουν τους εργαζόμενους από τους μισθούς πείνας να πληρώνουν όλο και πιο ακριβά την υγεία της οικογένειας, τη μόρφωση των παιδιών τους, ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες. Παραδίδουν τις ακτές, τα δάση, τους ελεύθερους χώρους, όλα στην υπηρεσία της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Ο Δ. Γόντικας είπε στους παραβρισκόμενους ότι αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για την εργατική, λαϊκή οικογένεια: «Το ΚΚΕ κόντρα στο ρεύμα, ακούραστα και μαχητικά όλα αυτά τα χρόνια πρωτοστάτησε σε χιλιάδες μικρούς και μεγάλους αγώνες στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στα χωριά, στα σχολεία. Δεν υπάρχει πρόβλημα μικρό ή μεγάλο που να αφορά τη ζωή του λαού, της νεολαίας, των γυναικών του τόπου που να μην συγκέντρωσε την προσοχή του ΚΚΕ».

Ακόμη αναφερόμενος στον ΣΥΝ και το ΛΑ.Ο.Σ., σχολίασε ότι την πλουτοκρατία δεν την ανησυχεί ούτε ο ΣΥΝ ούτε ο ΛΑ.Ο.Σ. γιατί δεν αμφισβητούν την κυριαρχία τους. Κλείνοντας, κάλεσε όσους αγωνιούν για την τύχη του κινήματος, όσους δυσανασχετούν και υποφέρουν από αυτή την πολιτική, να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους αλλά και τις διαφορετικές τους απόψεις στο στέρεο έδαφος της ταξικής πάλης και όχι του συμβιβασμού.

Προηγούμενα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λιβαδειά, ο Δ. Γόντικας σημείωσε:

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στα διάφορα επιτελεία του συστήματος αλλά και σε διεθνή κέντρα. Τους απασχολεί να μην εκφραστεί η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια υπέρ του ΚΚΕ που είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στη λαϊκή πάλη, που αντιπαλεύει με συνέπεια την αντιλαϊκή πολιτική του δικομματισμού».

«Το ΚΚΕ - πρόσθεσε - δεν μπαίνει στα παιχνίδια τους, γιατί προβάλλει μια εναλλακτική θέση. Εχει θέσεις και προτάσεις που δίνουν λύσεις στα καυτά προβλήματα και αποδείχνει ότι μπορούν να ικανοποιηθούν».

Ο Δ. Γόντικας αφού τόνισε πως οι συνθήκες εργασίας και η ποιότητα ζωής των εργαζόμενων και των οικογενειών τους επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα, ως συνέπεια των απανωτών αντιλαϊκών πολιτικών, που ακολούθησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε: «Λύσεις υπάρχουν, αλλά χρειάζεται να θιχτούν συμφέροντα. Δεν μπορούν όμως να θιχτούν συμφέροντα αν δε θιχτούν οι στυλοβάτες αυτών των συμφερόντων, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Φοβούνται το ΚΚΕ γιατί ξέρουν ότι θα μετατρέψει τη δυσαρέσκεια σε οργανωμένο κίνημα που θα διεκδικεί ουσιαστικές αλλαγές. Γι' αυτό άλλωστε έχουν κηρύξει ένα βρώμικο πόλεμο στο ΚΚΕ. Δεν μπορούν να μας αντιμετωπίσουν στα ίσια και καταφεύγουν στο ψέμα και στη συκοφαντία».

Ο Δ. Γόντικας κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση αναφορικά με τον αρνητικό διεθνή συσχετισμό μετά τις ανατροπές στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Οι δυσκολίες - είπε - που προέκυψαν από τις ανατροπές αρχίζουν να ξεπερνιούνται, κάποιοι λαοί «σηκώνουν κεφάλι», τα κομμουνιστικά κόμματα ανασυγκροτούνται. Επειτα - συμπλήρωσε - πρέπει να δούμε ποιος ωφελήθηκε από τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Η βαρβαρότητα που βιώνουν σήμερα οι λαοί παγκοσμίως έχει να κάνει με τις ανατροπές, υπογράμμισε. Και κατέληξε: «Πρόκειται όμως για προσωρινή ήττα».

Τέλος κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο δικομματισμός εμφανίζεται ισχυρός και να απαντήσει στο ερώτημα αν μπορούν με το υπάρχον εκλογικό σύστημα να γίνουν αλλαγές. Η αποδυνάμωση του δικομματισμού - επισήμανε ο Δ. Γόντικας - και ταυτόχρονα η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα αποτελέσουν μια πολύ θετική εξέλιξη για τα λαϊκά στρώματα. «Ερχονται δύσκολες μέρες, είπε, και αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διατηρήσουν τα μεγάλα ποσοστά, θα σημαίνει εντολή σ' αυτά τα κόμματα να συνεχίσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Εξάλλου, υπογράμμισε, η πείρα έχει δείξει ότι οι αλλαγές και οι κατακτήσεις έρχονται με ισχυρούς ταξικούς αγώνες που θα έχουν προοπτική».