Φέρτε μου τη θάλασσα
Σάββατο 30 Ιούνη 2007

Στις «θάλασσες» του Μίκη

Ενα ταξίδι στις μουσικές «θάλασσες» του Μίκη Θεοδωράκη θα είναι το περιεχόμενο της εκπομπής «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, αύριο, Κυριακή, 1 - 3 το μεσημέρι, στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

O Μίκης συνέθεσε μουσική πάνω σε «ρωμαλέους» - όπως είχε πει ο Νίκος Γκάτσος -στίχους που μιλούν για τη θάλασσα. Η πλατιά θάλασσα - ο ορισμός της απόλυτης ελευθερίας - δεν είναι στην περίπτωση αυτή το υγρό «παιχνιδιάρικο» στοιχείο. Η αλμύρα της, τα κύματά της, το γαλάζιο ή το «μαύρο» χρώμα της, η απεραντοσύνη της βρίσκονται σε συνεχή «διάλογο» με ισχυρά αισθήματα έτσι όπως αυτά γεννιούνται καθώς οι άνθρωποι συμμετέχουν στη δημιουργία της Ιστορίας με όλο τους το είναι.

Στις μουσικές «θάλασσες» του Μίκη Θεοδωράκη η θάλασσα δεν είναι «τοπίο», είναι η μυστική μουσική που δεν «έπρεπε» να ακούσει ο δεμένος στο κατάρτι Οδυσσέας και της οποίας το αλμυρό απόσταγμα είναι η διαρκής κίνηση. Αυτές οι καλά φυλαγμένες νότες αποκαλύπτονται μόνο σε εκείνους που ταξιδεύουν «ανοιχτά του πέλαγου», ακόμα κι αν χρειαστεί να τους «ζώσουν θάλασσες και να τους κλείσουν κύματα», οι καλά φυλαγμένες νότες αποκαλύπτονται μόνο σε εκείνους που αντέχουν να μετρήσουν το χρέος με το κύμα που «είναι μακρύ» και να γεμίσουν τις «βραδιές χωρίς φεγγάρι» με την ελπίδα να νιώσουν την έκσταση που υπάρχει «μέσα στις θαλασσινές σπηλιές».

Ο Διαφωτισμός κυνηγημένος

Δεν είναι καθόλου περίεργο που ο νέος σκοταδισμός έχει βάλει στο στόχαστρο τις πιο φωτεινές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. Ετσι, δεν είναι μόνο η Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση του 1917 που πέφτει θύμα είτε αποσιώπησης, είτε διαστρέβλωσης, αλλά ακόμα και ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός και η Γαλλική Επανάσταση, που θεωρήθηκε σε επίσημο ευρωπαϊκό κείμενο απεχθές φαινόμενο. Η εκπομπή «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο» αύριο Κυριακή, στις 12-1 το μεσημέρι, στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM», θα πάρει τους ακροατές της σε μια διαδρομή στο γαλλικό 18ο αιώνα μέσα από τρία βιβλία, που κατά κάποιον τρόπο αποτελούν μια θεματική ενότητα. Η «Πραγματεία περί της καταγωγής και των θεμελίων της ανισότητας ανάμεσα στους ανθρώπους» του Ζαν-Ζακ Ρουσό από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» είναι οπωσδήποτε ένα κείμενο εξαιρετικής σημασίας στο φόντο του σημερινού κόσμου. Η εισαγωγή είναι ένα παράδειγμα λαμπρά τεκμηριωμένης ανάλυσης του ιστορικού πλαισίου, στο οποίο δρούσε ο Ρουσό, γνήσιο «παιδί» του ευρωπαϊκού 18ου αιώνα.

Σε συνδυασμό μ' αυτό αξίζει να διαβαστούν τα «Γράμματα από το βουνό» του κυνηγημένου Ρουσό από τις εκδόσεις «Στάχυ» με μια πολυσέλιδη πολύ ενδιαφέρουσα εισαγωγή.

Και το τρίτο βιβλίο της ραδιοφωνικής διαδρομής είναι το «Λάζαρος Ος, ο γιος της Επανάστασης, ο στρατηγός της Δημοκρατίας» από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει η Αννεκε Ιωαννάτου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα τραγούδια τους για τον καημό και τον ξεριζωμό της εργατιάς «Αρχιπέλαγος» & «Πολιτεία» (1961) (2024-05-25 00:00:00.0)
Αυτό δεν ήταν το τελευταίο χειροκρότημα... (2021-09-09 00:00:00.0)
«Οταν σφίγγουν το χέρι» στο «Kremlino» (2017-05-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-01-29 00:00:00.0)
Τσιφλίκι των βιομηχάνων ο Αλμυρός (1998-08-30 00:00:00.0)
Το Πέραμα της ευαισθησίας (1998-02-10 00:00:00.0)