ΠΑΡΝΗΘΑ
Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις για το έγκλημα

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτή του Κόμματος, βρέθηκε χτες στην περιοχή. Σοβαρές καταγγελίες συμπληρώνουν τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την καταστροφή

Σάββατο 30 Ιούνη 2007

Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, υλικοτεχνικών μέσων, επιχειρησιακών σχεδίων αλλά και ...κατανόησης, ήταν αρκετά για να φέρουν την καταστροφή στην Πάρνηθα. Εκτός από τις 4.000 κενές οργανικές θέσεις, τα λειψά εναέρια μέσα, τον τεχνικό εξοπλισμό που χρειάζονταν οι πυροσβέστες για να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα, την άγνοια του ορεινού όγκου από τους ένστολους, προστέθηκε και η «αδιαφορία» απέναντι στις προειδοποιήσεις εκείνων που μιλούσαν για το χειρότερο.

Χτες, τα μέτωπα της πυρκαγιάς, αφού ο άνεμος είχε σταματήσει, ήταν τέσσερα και αργότερα περιορίστηκαν στα δύο, πάνω από τη Μονή Κλειστών και νότια από το χωριό Στεφάνη προς τον Τιτάνα. Στη «μάχη» παρέμεναν 130 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 70 ατόμων, 300 στρατιώτες, 8 αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Στην Πάρνηθα βρέθηκε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την βουλευτή του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου. Μπροστά στον καμένο Εθνικό Δρυμό και στη βαθιά πληγωμένη πανίδα, η βουλευτής τόνισε: «Είναι απερίγραπτη κατάσταση. Μιλάμε για βιβλική καταστροφή». Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα που οδήγησαν στην καθυστέρηση της αντιμετώπισης της κατάστασης, υπογράμμισε: «Σε μία Πυροσβεστική Υπηρεσία με 4.000 κενές οργανικές θέσεις, χωρίς εξοπλισμό και ειδίκευση, αποδεικνύεται πως είναι γνωστές οι ευθύνες. Ο κόσμος, από τη στιγμή που ξέρει πως δεν πρόκειται να γίνει αναδάσωση στην περιοχή, καθώς έχουν δημιουργηθεί πλέον περιοχές "φιλέτα", πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Μετά την καταστροφή - συνέχισε - ο κόσμος παρακολουθεί μία ανούσια κοκορομαχία μεταξύ των υπόλοιπων κομμάτων, τη στιγμή που με την ίδια την πολιτική τους έχουν "ανοίξει την όρεξη" των καταπατητών και των εμπρηστών».

Σοβαρές καταγγελίες

Στα αποκαΐδια της καταστροφής
Στις εκτιμήσεις του ΚΚΕ προστίθενται οι σοβαρές καταγγελίες, που αν είχαν εισακουστεί, ίσως να είχε γλιτώσει ο μοναδικός - πλέον - πνεύμονας πρασίνου της Αττικής και να μην υπήρχε ο κίνδυνος για τα χειρότερα τον ερχόμενο χειμώνα. Ηδη εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για ενδεχόμενες καταστροφές από πλημμύρες σε ανοχύρωτους από αντιπλημμυρικά έργα δήμους του Θριασίου με τις πρώτες βροχές, όπως στον Ασπρόπυργο, όπου πολλά ρέματα είναι μπαζωμένα και χωρίς διευθέτηση.

Ο δασάρχης Πάρνηθας καλούσε εναγωνίως τις πυροσβεστικές δυνάμεις να σταθούν στους δρόμους Φυλής - Δερβενοχωρίων και Πηγής - Αυλώνα προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς, μειώνοντας παράλληλα και τον κίνδυνο επέκτασής της στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας. Οι υπεύθυνοι, όμως, προτίμησαν να μη στείλουν ενισχύσεις. Και αυτό, στις 10 προχτές το πρωί, την ώρα που η πυρκαγιά είχε καταστρέψει το δάσος των Δερβενοχωρίων και προχωρούσε προς το Δρυμό.

Από την άλλη, ορειβάτες και φίλοι του Δάσους βρέθηκαν στην Πάρνηθα και συγκεκριμένα στο ύψος του Τελεφερίκ προκειμένου να βοηθήσουν τους πυροσβέστες στο δύσκολο έργο τους, αφού γνώριζαν τα μονοπάτια. Αντίθετα, αν και οι αξιωματικοί τους είπαν να περιμένουν, όπως κατήγγειλαν, παρέμειναν από τις 5 προχτές το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Για να μην τους αφήσουν μάλιστα να περάσουν μέσα στο δάσος, έκαναν την εμφάνισή τους δυνάμεις των ΜΑΤ που παρατάχθηκαν στον μοναδικό δρόμο που οδηγεί στην κορυφή. Μαζί με τους εθελοντές, τους ορειβάτες και τους φίλους του Δάσους, ήταν και αρκετές υδροφόρες που παρέμεναν παρκαρισμένες στην άκρη του δρόμου.

Στις πολλές καταγγελίες, ήρθαν και αυτές που ανέφεραν πως τα πυροσβεστικά αεροσκάφη σταμάτησαν να πετούν από τις 5 το απόγευμα καθώς μετέβησαν στην πυρκαγιά του Σχηματαρίου. Παράλληλα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής έφυγαν από τη φωτιά που απειλούσε το Δρυμό και πήγαν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες στην Αχαΐα. Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να καούν περίπου 40.000 στρέμματα. Σε αυτά εντάσσονται τα 25.000 από τα 38.000 στρέμματα του Δρυμού.