ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Τρίτη 3 Ιούλη 2007

Μενέλαος Στεφανίδης
Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου συντρόφου και φίλου ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αδελφού του εκλεκτού καλλιτέχνη της ΕΠΟΝ Γιάννη Στεφανίδη, ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός προσφέρει μέσω της ΚΟΒ του «Ρ» 100 ευρώ για το ΚΚΕ.

Λελέ Δημάκου, Μάρω Δημάκου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΜΑΡΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΑ, η οποία έφυγε από τη ζωή πρόωρα και άδικα, ο σύζυγός της προσφέρει 500 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Τριάδας» Κοκκινιάς.

* * *

To βράδυ στις 8 προς 9 Απρίλη 1941, πριν την είσοδο των Γερμανών στην πόλη της Θεσσαλονίκης, απέδρασαν 15 αγωνιστές της Ακροναυπλίας που νοσηλεύονταν στο Ασβεστοχώρι. Αυτό έγινε με την άμεση βοήθεια του δασκάλου και στελέχους του ΚΚΕ Τζανή από τις Κλεινές Φλωρίνης και την άμεση συνέργεια του διευθυντή του Σανατορίου Νώντα Σακελαρίου, του μετέπειτα γιατρού του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Στις 15 Απρίλη όλοι αυτοί οι αγωνιστές αντάμωσαν στο σπίτι του Βασίλη Μελίδη, του μετέπειτα καπετάνιου του ΕΛΑΣ Βερμνιώτη, στη συνοικία των Συκεών Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη αυτή, μεταξύ άλλων, πήραν μέρος και οι Γιάννης Σαλάς, Σπύρος Κωτσάκης, Αθανάσιος Ζιώγας, Αλέκος Σιέμπης, Ευάγγελος Βασβανάς. Εδώ αποφασίστηκε η δημιουργία της εθνικοαπελευθερωτικής οργάνωσης «Ελευθερία», που μ' αυτή αρχίζει και η Εθνική Αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στους κατακτητές.

Οι αγωνιστές πήραν απόφαση να τραβήξουν ο καθένας για τον τόπο καταγωγής τους για να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις του ΚΚΕ, που είχαν άγρια χτυπηθεί από τη βασιλομεταξική δικτατορία το 1936-1940 και να δημιουργήσουν οργάνωση Εθνικής Αντίστασης. Ετσι και έγινε. Ολοι τους έδωσαν όλες τις δυνάμεις τους στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας μας. Υπήρξαν από τους πρωταγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Μαρία Χριστοδουλιά
Στη μνήμη τους προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ.

Μαίρη Ζιώγα