ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Για τη νίκη που έχει ανάγκη ο λαός»

Με επιτυχία έγιναν το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις του 33ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με πλήθος εργατόκοσμου να συμμετέχει και με ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα

Τρίτη 3 Ιούλη 2007

ΛΕΠΙΔΗΣ

Από νιάτα, χρώματα και μουσική, με τα τεράστια πλακάτ να δίνουν το σύνθημα «Το μέλλον μας ανήκει», «Ισχυρό ΚΚΕ», ταρακουνήθηκε επί δύο μέρες το πρώτο λιμάνι της χώρας. «Επίκεντρο» των δονήσεων το πάρκο Δηλαβέρη, που από το Σάββατο 30 Ιούνη έως την Κυριακή 1η Ιούλη και για την ακρίβεια έως χτες Δευτέρα ξημερώματα, το 33ο Φεστιβάλ - ΚΝΕ «Οδηγητή» είχε σταθμεύσει εκεί αποτελώντας πόλο έλξης για νέους και νέες, αλλά και ανθρώπους του μόχθου, εργατικών λαϊκών οικογενειών, από κάθε εργατογειτονιά της πειραιώτικης περιφέρειας. Για να καταγραφεί, με το πλήθος των εκδηλώσεών του και την ομιλία κατά την πρώτη μέρα της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, ως πρωτόγνωρο πολιτιστικό, αλλά και πολιτικό γεγονός για τα μέχρι τώρα δεδομένα της πόλης.

Τα μαθητικά νεανικά συγκροτήματα, ροκάδικα, χιπ - χοπ, λόου μπαπ, η θεατρική παράσταση «Θέατρο του βουνού» αφιερωμένη στο θέατρο στη διάρκεια του αντάρτικου, που παρουσίασε η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ - πρωτοβουλία τομέα Καλλιτεχνών - το ταξίδι στα Βαλκάνια από παραδοσιακό συγκρότημα, οι προβολές για την εξέγερση στην Οαχάκα, για τον Τσε, για το ρόλο των βιντεοπαιχνιδιών, οι αγώνες μπάσκετ, το τουρνουά σκάκι, το γλέντι μέχρι πρωίας με τον Αγάθωνα το Σάββατο και με τους Μίλτο Πασχαλίδη και Αντώνη Λειβαδά με έκτακτη συμμετοχή την Κυριακή, έδωσαν τη γεύση του ανυπόταχτου, ασυμβίβαστου τρόπου ζωής. Εδειξαν την ομορφιά της ερασιτεχνικής προοδευτικής δημιουργίας και του πολιτισμού χωρίς χορηγούς και ...«αγελάδες».

ΛΕΠΙΔΗΣ

Η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη φεστιβαλική εκδήλωση στον Πειραιά
Κορυφαία στιγμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι νεολαίοι όταν στο βήμα της κεντρικής σκηνής ανέβηκε η Αλέκα Παπαρήγα. Πλήθος τα συνθήματα, οι κόκκινες σημαίες που ανέμιζαν και οι υψωμένες γροθιές. Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τους νέους και τις νέες η πρώτη τους ψήφος να είναι ψήφος ανυπακοής, απειθαρχίας, επισημαίνοντας: «Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της εκλογικής μάχης. Και λέμε μάχης, της αξίζει να την πούμε έτσι, γιατί είναι μία μάχη στον πόλεμο που διεξάγουν η αστική τάξη της χώρας μας και τα κόμματά της, η πλουτοκρατία, εναντίον της νεολαίας, των εργαζομένων, αλλά είναι και μία μάχη στον δικό μας πόλεμο που τον διεξάγουμε συστηματικά, με στόχο όχι μόνο να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση, στην ανακούφιση ορισμένων προβλημάτων της νεολαίας, της λαϊκής οικογένειας, αλλά μιλάμε για έναν πόλεμο που θα φτάσει ως την τελική νίκη. Τη νίκη που έχει ανάγκη ο λαός, η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τη δημιουργία του μετώπου, την πάλη για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία».

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις» αυτή τη φορά η κάλπη, αντί να «καταβροχθίσει» όπως γινόταν μέχρι τώρα τη λαϊκή αγανάκτηση και δυσαρέσκεια - αποτέλεσμα των μηχανισμών χειραγώγησης του λαού από τα κόμματα της πλουτοκρατίας - να τα βγάλει στην επιφάνεια. Τόνισε ότι «και τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το βράδυ των εκλογών πρέπει να είναι οι μεγάλοι χαμένοι». «Ομως - συνέχισε - ποιο κόμμα μπορεί να δώσει απάντηση, να κεφαλαιοποιήσει τις απώλειές τους; Μόνο το ΚΚΕ, γιατί δε θα τους επιστρέψει τις απώλειες με τους συμβιβασμούς και τη συνθηκολόγησή του. Δε θα απογοητεύσει, δε θα επιστρέψει τις ψήφους πάλι στα δύο κόμματα. Και αυτά δεν μπορεί να τα κάνει ούτε ο ΣΥΝ, ούτε το ΛΑ.Ο.Σ.».


ΛΕΠΙΔΗΣ

Και ξεκαθάρισε: «Η μάχη των μαχών δεν είναι οι εκλογές. Είναι όμως μία σημαντική μάχη που την άλλη μέρα θέλουμε να έχει πολλαπλασιαστική επίδραση στο κίνημα, στην ταξική πάλη, στις κοινωνικές συμμαχίες, στη συγκρότηση του μετώπου. Είμαστε αποφασισμένοι. Κάθε μάχη να τη δίνουμε ορμητικά και να την κερδίζουμε».