ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Σφίγγει τον αντεργατικό κλοιό η πολυεθνική
Τετάρτη 4 Ιούλη 2007

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά προβάλλει η ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη τους μέσα κι έξω από τα Ναυπηγεία (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις)
Επιμήκυνση του χρόνου εργασίας, πολυειδικότητα, απαγόρευση ακόμα και των διαλειμμάτων για καφέ, πειθαρχικά μέτρα, είναι ορισμένα από τα όσα εκτρωματικά μέτρα περιέχει το «φιρμάνι» που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή 29 Ιούνη η γερμανική εταιρεία «Thyssen Krupp», αγοράστρια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» της επιχείρησης. Τα μέτρα αυτά περιέχονται στο πρόγραμμα της εταιρείας με τον τίτλο «ΙΑΣΩ», το οποίο αποτυπώνει κωδικοποιημένα την επίθεση που έχει εξαπολύσει η γερμανική πολυεθνική εναντίον των 1.450 εργαζόμενων του ναυπηγείου. Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν στις 12 απολύσεις που ήδη έχουν γίνει και αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.

Τα «λειτουργικά» και «λοιπά μέτρα», που ανακοινώνει η εταιρεία, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου βιώνουν τα αποτελέσματα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - το τελευταίο ως κυβέρνηση ήταν αυτό που ιδιωτικοποίησε το ναυπηγείο - και στην οποία έβαλαν καθαρά πλάτη οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ που εμφάνιζαν τους ιδιώτες ως «σωτήρες».

Το «έργο» αυτών των παρατάξεων συνεχίζεται προκειμένου τώρα να πείσουν τους εργαζόμενους να «κάτσουν στ' αυγά τους». Το χτεσινό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΓΣΕΕ είναι ενδεικτικό. Την ώρα που μέσα στο ναυπηγείο γίνεται «σφαγή» και προβάλλει επιτακτική η ανάγκη οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων, αυτή καλεί «τη Διοίκηση του Ναυπηγείου να ανακαλέσει την απαράδεκτη ανακοίνωση - εγκύκλιο με την επωνυμία "ΙΑΣΩ" και να ξεκινήσει ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζόμενους για την αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων του Ναυπηγείου»!