ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2007

Δημήτρης Νικολαϊδης
Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή και φίλου ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ, στελέχους της ΚΟ Βελγίου του ΚΚΕ, η Γεωργία Λαδογιάννη και ο Κώστας Αλυσσανδράκης προσφέρουν στο Κόμμα 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Ιωαννίνων.

* * *

Φωτ.

Στις 3 Ιούλη έκλεισαν 5 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη γυναίκα μου - το αστέρι της ζωής μου - ΕΛΙΣΑΒΕΤ (Λίζα) ΨΩΜΙΑΔΗ.

Στη μνήμη της προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ανω Πετραλώνων.

Σταύρος (Τάκης) Ψωμιάδης

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 27 χρόνια από τις 8 Ιούλη 1980 που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και για τα ιδανικά του ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ. Ανταρτοεπονίτης από τα 17 χρόνια του, αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Για την προσφορά του η Πολιτεία τον «πλήρωσε» με βασανιστήρια, με καταδίκη σε θάνατο και με τον εγκλεισμό του για 11 χρόνια στις φυλακές. Αρκετός χρόνος για εμπειρίες και έμπνευση που εκφράστηκαν στην ποιητική Συλλογή του «Ανήλιαγα χρόνια».

Παραθέτω μερικούς στίχους του: «Στο μπρούτζινο μέτωπο της ελπίδας μας/ με κεφαλαία γράμματα σκαλίσαμε το σύνθημά μας/ ΛΕΥΤΕΡΙΑ στους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ-ΕΙΡΗΝΗ».

Στη μνήμη του προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Παύλου» - Μεταξουργείου.

Η γυναίκα του Βαγγελιώ Λύτρα-Νικολαΐδου

ΛΙΖΑ ΨΩΜΙΑΔΟΥ
* * *

Φωτ.

Στις 18 Μάη 2007 «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 83 χρόνων, ο πολυαγαπημένος εξάδελφός μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. Γεννήθηκε το 1924 στο Τρίκορφο Μεσσηνίας από γονείς αγρότες. ΕΑΜίτης και αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, έλαβε μέρος στις μάχες: στον Αγιο Φλώρο στην οποία έπιασε αιχμάλωτο Γερμανό στρατιώτη, στο Μελιγαλά ενάντια στους ταγματασφαλίτες και σε άλλες. Στην περιοχή του Τρίκορφου είναι γνωστή η αντιστασιακή δράση της οικογένειας Δενδρόπουλου.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας σε επίθεση στο σπίτι τους τρομοκρατών της Χ, ο Κωνσταντίνος Δενδρόπουλος, με τον λεβέντη πατέρα του και τις αδελφές του Νικολίτσα και Κατίνα, ταμπουρώθηκαν στο σπίτι τους, απέκρουσαν τους επιτιθέμενους και τραυμάτισαν σοβαρά έναν από αυτούς. Με το γεγονός αυτό ασχολήθηκαν ΡΣ του εξωτερικού και συμβούλευαν τους ακροατές τους να ακολουθούν το παράδειγμα της οικογένειας Δενδροπούλου, σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Αργότερα, ο Κωνσταντίνος Δενδρόπουλος αναγκάστηκε να φύγει από το χωριό του και να εγκατασταθεί στην Αθήνα. Εντάχθηκε σε οργανώσεις της Αριστεράς και από τη μεταπολίτευση πέρασε στο ΚΚΕ. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Παραρτήματος Αγίων Αναργύρων της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30 ευρώ στο περιοδικό «Εθνική Αντίσταση» του οποίου ήταν συνδρομητής και 20 ευρώ στη «Φωνή της Αντίστασης».

Ηλίας και Σούλα Ξυδέα



Νίκος Πανταζής


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ