ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για το Πήλιο
Πέμπτη 5 Ιούλη 2007

Eurokinissi

Οι καταστροφές στο Πήλιο είναι τεράστιες. Το ΚΚΕ με παρέμβασή του στη Βουλή ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα
Τις ανοιχτές του πληγές μετράει το Νότιο Πήλιο μετά την πρόσφατη πυρκαγιά που άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές, τις οποίες επισημαίνουν σε Ερώτησή τους στη Βουλή για τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ΠΕΧΩΔΕ οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας.

Σ' αυτήν υπογραμμίζουν τις ευθύνες της «αντιδασικής πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων» και της «εγκληματικής αδιαφορίας για το δασικό μας πλούτο» που έχει μετατρέψει το «Πήλιο βουνό, βουνό καμάρι» σε σεληνιακό τοπίο.

Οπως αναφέρουν: «Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει αποκαΐδια. Δενδροκαλλιέργειες, ζώα, σπίτια κ.ά. περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων έχουν γίνει στάχτη.

Παράλληλα ο κίνδυνος διάβρωσης των εδαφών αλλά και πλημμυρών στην περιοχή του Ν. Πηλίου, όπως επισημαίνουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, βρίσκεται προ των πυλών. Αυτό σημαίνει ότι είναι άμεση η ανάγκη να κατασκευαστούν όλα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής και να προχωρήσει άμεσα η αναδάσωση του καμένου δάσους.

Επιπλέον επιβάλλεται να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες όχι μόνο για την παραγωγή, αλλά και για το φυτικό κεφάλαιο, όπως επίσης το ζωικό και έγγειο κεφάλαιο. Ομως οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στο αγροτικό κεφάλαιο από τα ΠΣΕΑ, στα οποία ανακοίνωσε ότι θα ενταχθούν οι παραπάνω ζημιές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι πολύ μικρές σε σχέση με το ύψος των ζημιών, μικρότερες του 50%, και καταβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση (δύο χρόνια περίπου), με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία των αγροτών και την αδυναμία ανασύστασης των γεωργικών τους δραστηριοτήτων».

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι δύο υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση: