ΙΣΤΟΡΙΑ
Κυριακή 8 Ιούλη 2007

ΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

Οι Σοβιετικοί μαχητές στις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης (ΕΛΑΣ)

Στην περίοδο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου προσχώρησαν στις γραμμές του ΕΛΑΣ ατομικά ή ομαδικά Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου και άλλοι αντιφασίστες που δραπέτευσαν από τα στρατόπεδα κράτησής τους ή λιποτάκτησαν από τις τάξεις των κατοχικών στρατευμάτων. Στα διάφορα διαμερίσματα της κατεχόμενης χώρας μας, από τη Μακεδονία έως την Κρήτη, αντιφασίστες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και πρώτα απ' όλα Σοβιετικοί, πολέμησαν πλάι-πλάι με τους αντάρτες. Σ' αυτή τη συμπαράταξη θα λέγαμε ότι βρήκε την ενσάρκωσή του ο διεθνισμός.

ΝΙΚΟΣ ΣΤ. ΜΙΧΙΩΤΗΣ

Τα έκτακτα στρατοδικεία της περιόδου 1946-1960

Το βιβλίο παρουσιάζει ανάγλυφα τις προσπάθειες των Αγγλων και Αμερικανών ιμπεριαλιστών στη συνέχεια για το χτύπημα του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος του ελληνικού λαού και τη σταθεροποίηση στην εξουσία των φιλοϊμπεριαλιστικών δυνάμεων. Περιλαμβάνονται πλήθος ντοκουμέντων από τα αρχεία και τα επίσημα βιβλία αποφάσεων των Εκτακτων Στρατοδικείων.

ΕΡΝΕΣΤΟΣ ΚΟΥΝΕΟ ΝΤ' ΟΡΝΑΝΟ

Λάζαρος Ος 1768-1797, ο γιος της επανάστασης, ο στρατηγός της Δημοκρατίας

Υπήρξαν στην ιστορία προσωπικότητες των οποίων το πέρασμα από αυτήν υπήρξε λαμπερό, αλλά σύντομο. Είναι οι «διάττοντες αστέρες της Ιστορίας». Κάτι τέτοιο υπήρξε και ο Λάζαρος Ος (1768-1797). Στα δεκάξι του στρατιώτης-δεκανέας στο γαλλικό στρατό. Στα είκοσι τέσσερά του αντιστράτηγος και στη συνέχεια διοικητής της μεγαλύτερης ως σήμερα γαλλικής στρατιάς, της στρατιάς του βορρά, πέθανε σε ηλικία 29 ετών. Υπήρξε στην κυριολεξία γιος της Επανάστασης και στρατηγός της «Δημοκρατίας της μίας και αδιαίρετης». Παρόλο που πέθανε «νωρίς», υπήρξε ένας από την πλειάδα των γιγάντων που ανέδειξε η Γαλλική Επανάσταση, όπως συμβαίνει άλλωστε με όλες τις Επαναστάσεις.