«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΑΥΜΑ»
Η διεθνιστική - ανθρωπιστική προσφορά της Κούβας

Σε 3 χρόνια 686.000 άνθρωποι έχουν αποκαταστήσει τα προβλήματα όρασής τους

Κυριακή 8 Ιούλη 2007

Οι Κουβανοί γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πολλές χώρες
Στις 5 Ιούλη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από την έναρξη του προγράμματος με την ονομασία «Επιχείρηση Θαύμα» (Operacion Milagro). Τρία χρόνια από τότε που ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες συμφώνησαν στην ανάπτυξη ενός προγράμματος συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς τους, ώστε να βοηθηθούν οι ασθενείς που πάσχουν από οφθαλμολογικές ασθένειες, να γιατρευτούν και να αποκατασταθεί η όρασή τους. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι με τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του να έχουν προσφερθεί εντελώς δωρεάν χειρουργικές επεμβάσεις σε 6 εκατομμύρια ανθρώπους. Ηδη, πάνω από 686.000 εγχειρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και την Αφρική. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι μόλις μία από τις πολλές που εντάσσονται στο πλαίσιο της Μπολιβαριανής Εναλλακτικής Λύσης για την Αμερική (ALBA) που προωθεί την ολοκλήρωση, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία όχι μόνο των χωρών - μελών της - Κούβα, Βενεζουέλα, Βολιβία και Νικαράγουα - αλλά και πολλών άλλων χώρων.

Αν αναλογιστεί κανείς τα στοιχεία που δίνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, που αναφέρουν ότι πάνω από 37 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας προληφθέντων ασθενειών και απ' αυτούς περισσότερο από ενάμισι εκατομμύριο είναι παιδιά μέχρι 16 χρόνων, η προσπάθεια αυτή πραγματικά είναι αξιοθαύμαστη. Παίρνοντας υπόψη παράλληλα ότι ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες, με ανεπαρκείς υγειονομικές υπηρεσίες, η τύφλωση φτάνει το 1% του πληθυσμού από ασθένειες που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, όπως είναι ο καταρράκτης, το γλαύκωμα, η έλλειψη της βιταμίνης Α, καθώς και επιπτώσεις στην όραση από το διαβήτη. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο καταρράκτης αποτελεί την αιτία της τύφλωσης στο 50% των προληφθέντων αιτιών τύφλωσης και αν πραγματικά θελήσουμε να μειώσουμε σταδιακά αυτή την ασθένεια, τότε με βάση τα στατιστικά στοιχεία θα πρέπει να πραγματοποιούνται 2.000-4.000 εγχειρήσεις καταρράκτη για κάθε 1 εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως. Ενώ τα στοιχεία για το γλαύκωμα μας δείχνουν ότι προκαλεί το 15% των αιτιών της τύφλωσης και το 1-2% του πληθυσμού προσβάλλεται απ' αυτήν την ασθένεια και από αυτό το ποσοστό το 10% εξελίσσεται σε τύφλωση και κρίνεται αναγκαία η χειρουργική επέμβαση.

Για άλλη μια φορά η Κούβα αποδεικνύει ότι θέτει τη ζωή και την ευημερία του ανθρώπου σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μέχρι σήμερα, έχει δωρίσει 35 οφθαλμολογικά κέντρα που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε 8 χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής και της Αφρικής (13 στη Βενεζουέλα, 2 στην Αϊτή, 12 στη Βολιβία, 2 στη Γουατεμάλα, 2 στο Εκουαδόρ, 1 στην Ονδούρα, 1 στον Παναμά, 1 στο Μαλί και 1 στη Νικαράγουα). Σ' αυτά έχουν ήδη υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις 686.442 ασθενείς, ενώ πάνω από 690 Κουβανοί επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης εργάζονται σ' αυτά τα οφθαλμολογικά κέντρα από τους οποίους οι 190 είναι οφθαλμίατροι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα η Κούβα, μέχρι τις 13 Ιούνη του 2007 είχαν γίνει σε 14 χώρες της Καραϊβικής 30.951 εγχειρήσεις, αριθμός που αναλογεί σε μια εγχείρηση για κάθε 467 κατοίκους, σε 13 χώρες της Λατινικής Αμερικής 155.342 εγχειρήσεις, δηλαδή μία για κάθε 2.733 κατοίκους. Ενώ στη Βενεζουέλα έχουν πραγματοποιηθεί 363.780 εγχειρήσεις - μία για κάθε 70 Βενεζουελανούς, στο Μαλί 1.880 χειρουργικές επεμβάσεις - μία για κάθε 6.232 Αφρικανούς και στην Κούβα 134.489 μία για κάθε 84 Κουβανούς.

Η Κούβα, για άλλη μια φορά, μας δείχνει πως παρά τον σκληρό οικονομικό αποκλεισμό, τις πράξεις σαμποτάζ και τις επιθέσεις που δέχεται, με την υποκίνηση και στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ξεχωρίζει για την ανθρωπιστική και διεθνιστική προσφορά και το παράδειγμά της. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι προστατεύει και αγωνίζεται για την καλυτέρευση της ζωής όχι μόνο του κουβανικού λαού, αλλά και άλλων λαών του πλανήτη.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ