ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
«Προστατεύουν» το δάσος αφού ... καεί

Οπως ακριβώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά τις φωτιές στην Πεντέλη, το 1995 και το 1998, έτσι και η ΝΔ, τώρα, ανακοινώνει μέτρα - ασπιρίνες

Τρίτη 10 Ιούλη 2007

Eurokinissi

Ακόμη και την ενίσχυση της δασοπροστασίας με προσωπικό υπόσχεται τώρα, μετά το κάψιμο του εθνικού δρυμού, η κυβέρνηση...
Με την ανακοίνωση μέτρων - ασπιρίνες, η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να αποσείσει τις ευθύνες της και να μειώσει τη λαϊκή κατακραυγή για την τεράστια οικολογική καταστροφή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα. Πρόκειται, φυσικά, για μέτρα που προσπαθούν να μειώσουν τις επιπτώσεις μετά την καταστροφή, χωρίς βέβαια να αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες του κακού, που είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης ακόμη και του δασικού πλούτου της χώρας που ακολουθεί τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, αμέσως μετά τη χτεσινή σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΧΩΔΕ με τη συμμετοχή των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκου, του περιφερειάρχη Χ. Μανιάτη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, ανακοινώθηκε ότι η κήρυξη των περιοχών που κάηκαν ως αναδασωτέων θα γίνει τον Αύγουστο, καθώς μπορεί η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού να έχει ολοκληρώσει την αεροφωτογράφηση, δεν τις έχει, ωστόσο, αποτυπώσει σε ορθοφωτοχάρτες, που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι' αυτήν τη δουλιά.

Βέβαια, εκφράζονται ήδη φόβοι ότι, όπως έγινε και μετά την πυρκαγιά της Πεντέλης το 1998 και 2005, θα υπάρξουν εκτεταμένες εξαιρέσεις από την αναδάσωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο υπουργός δήλωσε ότι θα γίνει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να κατεδαφίζονται αμέσως όσα αυθαίρετα πάνε να ανεγερθούν στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, κατόπιν ερωτήσεων των δημοσιογράφων επέκτεινε την έκταση σε όλη την περιοχή της Πάρνηθας που κηρύσσεται αναδασωτέα και αργότερα είπε ότι αυτό δε θα γίνει σε περιοχές που έχουν ...φρύγανα (σ.σ. κοντή βλάστηση) και δεν περιλαμβάνονται σε δασικούς χάρτες!

Η κυβέρνηση παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι έχει αφήσει αποδεκατισμένη τη δασοπροστασία από προσωπικό και υποδομές, καθώς τώρα - εκ των υστέρων - ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν προσλήψεις 88 συμβασιούχων (με 8μηνες συμβάσεις) και 20 μόνιμων υπαλλήλων για την προστασία της Πάρνηθας.

Οσον αφορά τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι αυτά θα αρχίσουν να κατασκευάζονται σε 15 μέρες, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα τέλη Σεπτέμβρη, παρότι η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Αυγούστου. Θα χρησιμοποιηθούν ξυλοφράγματα από το βουνό, ενώ, αν χρειαστεί, θα γίνουν και λιθοφράγματα. Επίσης θα εκτελεστούν αντιπλημμυρικά έργα στα ρέματα Γιαννούλας, Αγίας Τριάδας, Χούνης και Μαυρόρεμα.

Οσον αφορά την αναδάσωση, οι μελέτες ανακοινώθηκε ότι θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη Σεπτέμβρη και τα έργα την 1 Νοέμβρη και αφού προηγηθούν οι πρώτες βροχές.

Επίσης θα εκδοθούν απαγορευτικές διατάξεις για τη βοσκή στα καμένα (όσοι την παραβούν δε θα παίρνουν κοινοτικές επιδοτήσεις), θα κατασκευαστούν παρατηρητήρια σε επιλεγμένες θέσεις, ενώ θα ενταθούν οι περιπολίες και θα απαγορευτεί, με την τοποθέτηση μπαρών, η είσοδος οχημάτων στις καμένες περιοχές. Επίσης, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα αναλάβει τη δορυφορική παρακολούθηση της περιοχής κάθε εξάμηνο.

Το κόστος των έργων που ανακοινώθηκαν είναι 30 με 35 εκατ. ευρώ και θα δοθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ, μέσω του Φορέα Διαχείρισης, ενώ παράλληλα θα ανοιχτεί ειδικός λογαριασμός για την κατάθεση των χρημάτων όσων θέλουν να βοηθήσουν την προσπάθεια αυτή.