«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι

Ψήφισμα της παράταξης προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας

Τετάρτη 11 Ιούλη 2007

Τεράστιο και διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του λαού, χαρακτηρίζει τις πυρκαγιές στην Αττική η ΝΑΣ
Τις τεράστιες ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων «γιατί όλα αυτά τα χρόνια με την πολιτική τους και ειδικά με το δασοκτόνο θεσμικό πλαίσιο που ψήφισαν, έχουν παραδώσει τα δάση στο έλεος των καταπατητών και οικοπεδοφάγων, όλων εκείνων που θησαυρίζουν από την εμπορευματοποίηση της γης», επισημαίνει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ), σε ψήφισμα που κατέθεσε χτες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας.

Οπως υπογραμμίζει, «οι καταστροφές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στα δάση μας από τις πυρκαγιές, με αποκορύφωμα τις εκατοντάδες εστίες που κατέκαψαν τις τελευταίες μέρες τη χώρα και ειδικότερα τον τελευταίο εναπομείναντα "πνεύμονα" της Αττικής, την Πάρνηθα, είναι τεράστιο διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του λαού και πρέπει άμεσα να σταματήσει». Καταστροφές που - όπως συμπληρώνει η ΝΑΣ στο ψήφισμά της - «θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή τουλάχιστον να είχαν περιοριστεί, εάν υπήρχε πολιτική προστασίας του δασικού μας πλούτου (ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα και ειδικότερα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής) και αντιμετωπιζόταν ως ζήτημα ζωτικής σημασίας για το λαό».

Αντ' αυτού - συμπληρώνεται στο ψήφισμα - «περισσεύουν κάθε χρόνο οι εξαγγελίες των αρμοδίων για αποτελεσματική προστασία των δασών», όταν είναι πλέον φανερό ότι «οι πυρκαγιές αποτελούν τη φυσική κατάληξη» της δασοκτόνας πολιτικής που έχουν ακολουθήσει οι κυβερνήσεις «και των νόμων της "ελεύθερης αγοράς" που εξυπηρετεί». Με αυτά τα δεδομένα η ΝΑΣ στηλιτεύει την επίκληση από την κυβέρνηση των δυσμενών καιρικών συνθηκών για να δικαιολογήσει τις καταστροφές. Την ίδια ώρα, η ΝΑΣ θυμίζει ότι: Η πρόληψη έχει εγκαταλειφθεί. Οι πιστώσεις για τον περιορισμό των πυρκαγιών δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες. Τα μέσα είναι λίγα και παλιά. Δεν έχουν διανοιχτεί οι απαιτούμενοι δασικοί δρόμοι, λείπουν έργα υποδομής.

Στο ίδιο ψήφισμα η ΝΑΣ υπογραμμίζει την ανάγκη - με δεδομένη την «ανησυχία για τις εκρηκτικές διαστάσεις που παίρνει η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας» - να ληφθούν άμεσα κατεπείγοντα μέτρα. Ανάμεσα σε άλλα, ζητείται η κατάργηση όλων των δασοκτόνων νόμων. Η πλήρης και ακριβής καταγραφή των καμένων εκτάσεων της Αττικής και η άμεση κήρυξή τους ως αναδασωτέων. Επίσης να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις χρήσεις γης, να ενισχυθούν οι δυνάμεις πυροπροστασίας και να καλυφθούν οι ανάγκες σε τεχνικά μέσα, κυρίως επίγεια. Επιπρόσθετα υπογραμμίζεται η ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου της Δασικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα για την Πάρνηθα, η ΝΑΣ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει άμεσα και μέχρι το Σεπτέμβρη να γίνουν τα απαραίτητα τεχνικά έργα (αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά) στις καμένες εκτάσεις, γιατί με τις ραγδαίες βροχοπτώσεις όλα τα εδάφη της Πάρνηθας θα μεταφερθούν λόγω διάβρωσης στις κατοικημένες περιοχές των δήμων της Δυτικής Αττικής με καταστροφικές συνέπειες.

Καταλήγοντας στο ψήφισμά της, η ΝΑΣ καλεί «το λαό και τους φορείς του να πάρουν την υπόθεση της προστασίας των δασών που έχουν απομείνει στα χέρια τους, αναπτύσσοντας αγωνιστική δράση για την υλοποίηση όλων των παραπάνω μέτρων και μετατρέποντας την οργή και την αγανάκτησή τους σε πάλη για μια άλλη πολιτική και στον τομέα της προστασίας των δασών».