Εγκεφαλικό μετά από διπλοβάρδια
Πέμπτη 12 Ιούλη 2007

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΕ χτυπάει το καμπανάκι για τους ολοένα και περισσότερους κινδύνους που δημιουργούν για εργαζόμενους και ασθενείς οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Ελλείψεις που αποτελούν συνειδητή πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο όνομα της ραγδαίας ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας. Μια από τις συνέπειες αυτών των τεράστιων κενών σε προσωπικό είναι και η φυσική εξάντληση των εργαζομένων, με αντίκτυπο βέβαια στις υπηρεσίες που καλούνται να προσφέρουν μετά από αμέτρητες ώρες στο πόδι.

Ενδεικτικό των παραπάνω είναι και το περιστατικό το οποίο καταγγέλλουν βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, σχετικά με έναν τραυματιοφορέα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ο οποίος μετά από διπλοβάρδια έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι βέβαιο ότι ακόμα και αν η εξάντληση και η πίεση της δουλιάς δεν αποτελούν τον αποκλειστικό παράγοντα για το επεισόδιο, σίγουρα συντέλεσαν στη δραματική αυτή κατάληξη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι από τους 70 τραυματιοφορείς που προβλέπει ο κανονισμός του νοσοκομείου (ούτε λόγος βέβαια για τις πολλαπλάσιες πραγματικές ανάγκες) σήμερα εργάζονται μόλις 50.

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Μοναδική απάντηση σ' αυτό το επικίνδυνο για εργαζόμενους και ασθενείς χάλι στα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διεκδίκηση μαζικών προσλήψεων σε μόνιμες θέσεις με πλήρη δικαιώματα και δουλιά σε 5ήμερη - 6ωρη - 30ωρη βάση, με μια εφημερία την εβδομάδα.