ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ
Κάηκαν σπίτια - απειλήθηκαν χωριά

Η γρήγορη επέκταση της πυρκαγιάς ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις των πυροσβεστικών δυνάμεων και στη Σκιάθο. Ο αριθμός των πυροσβεστών, μόνιμοι και εποχικοί, φτάνει μόλις τους 28 την καλοκαιρινή περίοδο

Παρασκευή 13 Ιούλη 2007

Eurokinissi

Στην «πύρινη» λαίλαπα παρέδωσε για μια φορά ακόμα το καταπράσινο νησί της Σκιάθου, η εμπρηστική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από χτες το πρωί στην περιοχή της Παναγιάς Κουνίστριας - εκτιμάται ότι ξεκίνησε από σκουπιδότοπο, αν και ορισμένοι υποστήριζαν ότι ξέσπασε, ταυτόχρονα, σε πολλά σημεία - επεκτάθηκε σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων στο νησί κατακαίγοντας μεγάλες εκτάσεις δάσους με πεύκα και κουκουναριές και απειλώντας κατοικημένους οικισμούς, αρχικά την Αγία Παρασκευή (όπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική κάηκαν τρία σπίτια), τον Τρούλο και τον Κολιό, απ' όπου κάτοικοι και τουρίστες πανικόβλητοι μεταφέρθηκαν στην πόλη της Σκιάθου, ύστερα από τη σχετική εντολή εκκένωσης που δόθηκε.

Η γρήγορη επέκταση της πυρκαγιάς, που μαινόταν ανεξέλεγκτη μέχρι το απόγευμα, ήρθε να αναδείξει με τον πιο τραγικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, σε προσωπικό και μέσα και στη Σκιάθο. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, ήταν αδύνατο να τεθεί υπό έλεγχο. Οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως και 8 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή, εμπόδιζαν όχι μόνο την επιχείρηση κατάσβεσης, από τις υπάρχουσες δυνάμεις, αλλά και την ενίσχυσή τους με οχήματα και πυροσβέστες, καθώς δεν μπορούσε μέχρι αργά το απόγευμα, λόγω απαγόρευσης απόπλου, να γίνει η μεταφορά τους στο νησί με οχηματαγωγό πλοίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σκιάθο, όπου ο βαθμός επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών είναι υψηλός ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, δεδομένου ότι είναι «πνιγμένο» στο πράσινο και ο πληθυσμός του πενταπλασιάζεται από τους τουρίστες, ο αριθμός των μόνιμων πυροσβεστών φτάνει μόλις στους 11 και τους 28 το καλοκαίρι, μαζί με τους εποχικούς. Είναι, δε, η δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια που το νησί καίγεται, καθώς μεγάλη πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί και το 1999 προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Πρόβλημα λόγω των ισχυρών ανέμων αντιμετώπιζαν χτες και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, που δεν μπορούσαν ν' ανεφοδιαστούν με νερό λόγω κυματισμού της θάλασσας, με αποτέλεσμα να χάνουν πολύτιμο χρόνο. Βεβαίως, εάν υπήρχαν λιμνοδεξαμενές και άλλα αναγκαία έργα υποδομής, όπως αντιπυρικές ζώνες, η πυρκαγιά θα μπορούσε να σβήσει ή έστω να περιοριστεί. Ομως, στα πλαίσια της δασοκτόνας πολιτικής των κυβερνώντων παραμένει το νησί εντελώς απροστάτευτο. Κι όπως καταγγέλλουν οι Σκιαθίτες, οι ελλείψεις αυτές έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος στους διάφορους αετονύχηδες να «πατήσουν πόδι» στο νησί τους, που είναι από τους βασικούς πόλους έλξης τουριστών στη χώρα μας, και να στήσουν τις επιχειρήσεις τους για να κερδοσκοπήσουν. Παράλληλα, για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοινώθηκε, είχε διακοπεί το ηλεκτρικό σε όλο το νησί που έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περίπου στις 7 το απόγευμα, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως ο κίνδυνος αναζωπύρωσης ήταν ορατός.