Εμπρηστικά...
Παρασκευή 13 Ιούλη 2007

ΦΕΤΟΣ είναι η Σκιάθος και η Πάρνηθα (κι ελπίζουμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να μη μιλάμε και για άλλη περιοχή). Πέρυσι ήταν η Χαλκιδική. Παλιότερα η Σάμος και η Ικαρία όπου θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα.

Δεκαετίες τώρα ή ίδια ιστορία, φωτιές, καταστροφές, στη συνέχεια οικοπεδοποιήσεις. Τα αίτια γνωστά και η γύμνια των μηχανισμών δασοπροστασίας διαφαίνεται χωρίς καμία αμφιβολία. Κι όμως αυτό σε κάποιους μοιάζει με επιτυχημένη συνταγή.

Μιλάμε φυσικά γι' αυτούς που μας κυβερνάνε τόσα χρόνια. Αυτούς που επιμένουν να διατηρούν το καθεστώς των συμβασιούχων πυροσβεστών, τα κονδύλια δασοπροστασίας «παγωμένα» στους προϋπολογισμούς και το καθεστώς οικοδόμησης των καμένων δασών «θολό» και «διάτρητο».

Θα ακούσετε πολλά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αυτές τις μέρες. Μπόλικες υποσχέσεις και «ομιχλώδεις» εκφράσεις μετά την τραγωδία του Ρεθύμνου. Αυτό όμως που δε θα ακούσετε είναι ότι αλλάζουν επί της ουσίας τακτική.

Αλλωστε, ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα. Ο πρωθυπουργός δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι «τα καιρικά φαινόμενα ευνόησαν όσο ποτέ άλλοτε την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών». Ο Γιώργος Παπανδρέου, από την άλλη, αποδίδει τα πάντα στην «κυβερνητική ανικανότητα».

Μόνο που φωτιές μπαίνουν και όταν ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός για εμπρησμούς. Οσο για την ικανότητα των κυβερνήσεων μπορούμε να πούμε ότι είναι ικανότατες όταν πρόκειται να περικόψουν δαπάνες για την πολιτική προστασία ή όταν νομιμοποιούν βίλες σε δάση με νομικίστικα τερτίπια.

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης! Οργάνωσε ημερίδα με θέμα «Προσβάσιμος Τουρισμός» και αντικείμενο την τουριστική πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες αφού, όπως λέει, και η Φάνη Πετραλιά «ο τουρισμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη».


Μόνο που στην Αττική οι παραλίες δεν είναι ελεύθερα προσβάσιμες για ...όλους, είτε έχουν «ειδικές ανάγκες» είτε όχι. Αντιθέτως έχουν συρματοπλέγματα που «ορίζουν» τον αιγιαλό ως χώρο κερδοσκοπίας των μεγαλοξενοδόχων.

Προφανώς εδώ τα «αναφαίρετο δικαίωμα» των πολιτών δε μετράει...