ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συναντήσεις Φίσερ με στελέχη Αλβανών
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000

Associated Press

Ο Γ. Φίσερ με τον Μ. Κουσνέρ
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Καταδίκασε λεκτικώς τις νέες πράξεις βίας κατά Σέρβων, παραδέχτηκε ότι δεν κατέστη δυνατή μία συνάντησή του με τους εκπροσώπους της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο... λόγω ασφαλείας(!), αλλά εντούτοις συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη των Κοσσοβάρων Αλβανών δίχως να προβεί σε λεπτομέρειες αυτών των διαβουλεύσεων... Ο λόγος για τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος πραγματοποίησε χτες μια μίνι περιοδεία σε Πρίστινα και Πρίζρεν του Κοσσυφοπεδίου, ένα μόλις 48ωρο μετά τον απρόκλητο φόνο ενός 80χρονου Σέρβου γέροντα σε κοσσοβάρικο χωριό και την εν ψυχρώ επίθεση Κοσσοβάρου Αλβανού οδηγού κατά Σερβόπουλων ηλικίας από 7 έως 10 χρόνων που έπαιζαν αμέριμνα σε αλάνα επαρχιακής πόλης με αποτέλεσμα το φόνο ενός οχτάχρονου αγοριού και τον τραυματισμό δώδεκα άλλων!

Οι δηλώσεις του Φίσερ εστιάστηκαν κυρίως σε σχέση με την ανησυχία του ίδιου για το συνεχιζόμενο κύμα βίας που πλήττει το Κοσσυφοπέδιο. Οπως είπε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντησή του με το διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ: «Είμαστε πολύ ανήσυχοι και σοκαρισμένοι από αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις κατά παιδιών στο Κοσσυφοπέδιο. Δυστυχώς δεν ήμασταν σε θέση ούτε καν να κανονίσουμε συνάντηση με τους εκπροσώπους της σερβικής πλευράς για λόγους ασφαλείας, όπως μου είπαν»!

Παρόμοιο αποτροπιασμό για το νέο κύμα βίας κατά Σέρβων εξέφρασε και ο Μπερνάρ Κουσνέρ. Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό και στο παρελθόν, τέτοιου είδους δηλώσεις δεν είχαν -και δεν ήταν δυνατόν... να έχουν - οιαδήποτε επίπτωση, στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης και κλιμακούμενης βίας κατά των μειονοτήτων της επαρχίας...

Αναφορικά με τις προγραμματισμένες για την 24η του Σεπτέμβρη προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ο Κουσνέρ υποστήριξε πως δεν έχει λάβει καμία σχετική ειδοποίηση από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση για το στήσιμο κάλπεων στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν παρέλειψε μάλιστα να υποστηρίξει πως «θα ήταν τουλάχιστον ανόητο να σκεφτεί κανείς πως θα μπορούσαν να διοργανωθούν εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο σε τρεις βδομάδες»! Αλήθεια, θα είναι περισσότερο έτοιμος ο Μπερνάρ Κουσνέρ στις 28 Οκτώβρη, οπότε έχει ανακοινώσει πως θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο;

Συλλήψεις μεγαλολαθρεμπόρων όπλων στην Ελβετία

Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν πως κρατούν από το περασμένο 24ωρο δύο άτομα, έναν Κοσσοβάρο Αλβανό και έναν Γάλλο, ως ύποπτους για τη διασύνδεσή τους με το λαθρεμπόριο όπλων στελεχών του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γενικής εισαγγελίας στη Βέρνη, Κοσσοβάροι Αλβανοί στην Ελβετία ζήτησαν τον περασμένο Απρίλη από ένα Γάλλο επιχειρηματία και έναν ομοεθνή τους, να αγοράσουν όπλα, μεταξύ αυτών και αντιαρματικές ρουκέτες, αξίας 2,6 δισ. δολαρίων!

Μέρος των ερευνών που διενήργησαν οι ελβετικές αρχές, αποκάλυψε πως ο Γάλλος και ο Κοσσοβάρος Αλβανός επιχειρηματίας δαπάνησαν τουλάχιστον 585.000 δολάρια για την αγορά αντιαρματικών όπλων και πυρομαχικών σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Οι ίδιες έρευνες αποκάλυψαν πως ενώ οι αγορές των όπλων έγιναν σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, τα όπλα στάλθηκαν σε χώρα της Αφρικής και από εκεί έφθασαν στο Κοσσυφοπέδιο τον Ιούλιο του 1999.

Εάν κριθούν ένοχοι, οι δύο συλληφθέντες αντιμετωπίζουν ποινή δεκαετούς κάθειρξης και πρόστιμο άνω των 2,9 εκατ. δολαρίων.