ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Μέτρα για την προστασία πυροσβεστών και δασών

Την κατάργηση των δασοκτόνων νόμων και τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος

Σάββατο 14 Ιούλη 2007

ICON

Την άμεση δημιουργία επαρκώς εξοπλισμένου ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, την κατάργηση της δασοκτόνας νομοθεσίας, αλλά και την προστασία των πυροσβεστών, ζητά από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

«Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους πυροσβέστες και στον ελληνικό λαό - τονίζει συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΚΚΕ - η προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεφορτωθεί τις ευθύνες της για το θάνατο των τριών πυροσβεστών στην Κρήτη, χαρακτηρίζοντάς τον ατύχημα.

Ομως ο θάνατος των πυροσβεστών, που οφείλεται στην καταπόνησή τους εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, στην εποχικότητά τους και τον κατακερματισμό της δασοπροστασίας, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν το δάσος στο οποίο επιχειρούν, και στη συνολικότερη δασοκτόνα πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ατύχημα, αλλά έγκλημα με ηθικό αυτουργό την κυβερνητική πολιτική».

Με δεδομένη την αποτυχία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να προστατέψουν στοιχειωδώς τα δάση, τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των πυροσβεστών - καταλήγει ο βουλευτής του ΚΚΕ - ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:

Σημαντικές ελλείψεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην Πυροσβεστική, υπάρχουν σήμερα 3.740 κενά στις οργανικές της θέσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι αρκετό το προσωπικό στα στάδια εκείνα της φωτιάς που χρειάζονται εναλλαγές στις βάρδιες. Ετσι, πυροσβέστες μένουν στην πυρκαγιά 15-20 ώρες με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.

Παράλληλα, πολλά κλιμάκια στελεχώνονται από το μισό ή και λιγότερο προσωπικό από το προβλεπόμενο, ενώ οι πυροσβέστες υποχρεώνονται σε πρόσθετη υπηρεσία με τη μορφή επιφυλακής χωρίς συμβάντα. Χαρακτηριστικό είναι πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Πυροσβεστική «χρωστά» στους υπαλλήλους της 40.000 μέρες κανονικών αδειών και 100.000 αδιάθετα ρεπό.