ΠΑΜΕ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πολύμορφες αγωνιστικές εκδηλώσεις!

Το διήμερο 1 - 2 Σεπτέμβρη, κατά την έναρξη της Διεθνούς Εκθεσης,  θα σημαδευτεί από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000

Από προηγούμενη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στο πόλεμο
Πολύμορφες, αγωνιστικές και ταξικές θα είναι οι εκδηλώσεις που προγραμματίζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ώστε να εκφραστεί η άρνηση των εργαζομένων απέναντι στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική. Μια άρνηση που θα κορυφωθεί με τη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία ΧΑΝΘ, στις 2 Σεπτέμβρη.

Την Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη στις 8μ.μ. μπροστά στην κεντρική Πύλη του Λιμανιού, την ώρα που λίγα μέτρα πιο πέρα, στην προβλήτα Νο 1, θα δίνεται επίσημη δεξίωση προς τιμή του πρωθυπουργού, το ΠΑΜΕ από κοινού με την «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» οργανώνουν έξω από το Λιμάνι συσσίτιο ανέργων. Στόχος της εκδήλωσης είναι να καταγγελθεί από τους εργαζόμενους και τους άνεργους της πόλης η κυβέρνηση, η οποία με την πολιτική της στηρίζει και ολοένα πλουτίζει τους «έχοντες και κατέχοντες», ενώ από την άλλη αυξάνει την ανεργία και τη φτώχεια για τα λαϊκά στρώματα.

Επίσης, στην ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στις αντιπολεμικές, αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις του λαού της Θεσσαλονίκης, που έγιναν πριν από ένα χρόνο, στη διάρκεια των οποίων το λιμάνι αποτέλεσε σημείο - σύμβολο του αντιπολεμικού κινήματος της πόλης.

Μέρος της εκδήλωσης θα καλυφθεί με την ανάδειξη των προβλημάτων του λαού της πόλης, όπως η ανεργία, η υποαπασχόληση, η υποβάθμιση της ζωής στην πόλη, η έλλειψη των αναγκαίων έργων υποδομής, που θα υποστηριχτούν με προβολή σχετικών εικόνων, με αφήγηση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων και μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη, τη μέρα που ο πρωθυπουργός θα κάνει τις εξαγγελίες του, το ΠΑΜΕ οργανώνει τη μεγάλη πανελλαδική αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων. Το αγωνιστικό προσκλητήριο του ΠΑΜΕ είναι στις 8 το βράδυ του Σαββάτου, στην πλατεία της ΧΑΝΘ. Προσυγκεντρώσεις θα γίνουν στις 7μ.μ. στα σημεία μπροστά στην Κεντρική Πύλη του λιμανιού και στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Ακόμη καθ' όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, το ΠΑΜΕ θα διενεργεί δημοψήφισμα για τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Αξιοποιώντας και αυτή τη μορφή αντίδρασης, με κάλπες και ψηφοδέλτια που θα υπάρχουν σε κεντρικά σημεία της πόλης, οι εργαζόμενοι θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κατάργηση του 8ωρου και των εργασιακών δικαιωμάτων που μεθοδεύει η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ χτες συνεχίστηκαν οι περιοδείες συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ σε χώρους δουλιάς, με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με τα τελευταία αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα κλιμάκιο συνδικαλιστών, στο οποίο συμμετείχε ο γραμματέας του ΕΚ Θεσσαλονίκης Θ.Κυριακίδης και το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ Β.Ρέβας, επισκέφθηκε τα εργοστάσια ΦΙΛΚΕΡΑΜ - ΤΖΟΝΣΟΝ, ΒΙΑΜΥΛ, ΠΕΠΣΑ και Κλιματεχνική στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Οι συνδικαλιστές περιόδευσαν σε εργασιακούς χώρους και μίλησαν σε συγκεντρώσεις. Επίσης, μέλη της διοίκησης του συνδικάτου Οικοδόμων επισκέφθηκαν γιαπιά και συναντήθηκαν με εργαζόμενους, όπως και συνδικαλιστές του σωματείου εργαζομένων στο Δέρμα επισκέφθηκαν εργοστάσια του κλάδου. Σήμερα στις 11 το πρωί κλιμάκιο του ΠΑΜΕ θα επισκεφθεί το Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Μενεμένη.

Λάρισα - Βόλος

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 2 Σεπτέμβρη στην Θεσσαλονίκη στην πλατεία ΧΑΝΘ, απευθύνει στους εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στη σχετική ανακοίνωση το ΕΚ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στα εγκαίνια της ΔΕΘ «όχι για την επικρότηση της αντεργατικής πολιτικής, αλλά για την καταδίκη της».

«Ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει τη ΔΕΘ με ομιλία, η οποία θα αντικατοπτρίζει την επιτυχημένη πορεία των κερδών των βιομηχάνων και τις αισιόδοξες προοπτικές για ακόμη περισσότερα κέρδη», σημειώνει και προσθέτει ότι «το ΕΚ Λάρισας και οι εργαζόμενοι είμαστε αντίθετοι με τα μέτρα, που παίρνει, η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων και τους οδηγούν στην εξαθλίωση. Βιομήχανοι και κυβέρνηση έχουν βάλει στόχο: Να καταργήσουν το 8ωρο, να θεσμοθετήσουν τη μερική απασχόληση, να μειώσουν την ασφαλιστική εισφορά των εργοδοτών και να αυξήσουν το όριο απολύσεων από 2% σε 10%».

Επίσης, στη 1 Σεπτέμβρη, μέρα «Παγκόσμιας Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη», το ΕΚ Λάρισας διοργανώνει συναυλία στην πλατεία Ταχυδρομείου στις 8.30 το βράδυ με το συγκρότημα «ΝΟΣΤΟΣ».

Συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης έχει καταρτίσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου. Την Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη διοργανώνει σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης αντιπολεμική εκδήλωση στις 8.30 το απόγευμα στην παραλία του Βόλου όπου θα ακολουθήσει και πολιτιστικό πρόγραμμα. Το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη θα συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμα, διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις στις 16 και 17 Σεπτέμβρη με θέμα: Εργασιακές σχέσεις - κοινωνική ασφάλιση και πολιτιστικό πρόγραμμα στην παραλία του Βόλου. Τέλος, συμμετέχει στην Πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Αθήνα στις 23 Σεπτέμβρη και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ στην Αθήνα στα μέσα Οκτώβρη.