Τα βιοκαύσιμα απειλούν τον πλανήτη με πείνα
Κυριακή 15 Ιούλη 2007

Η παραγωγή βιοκαυσίμων με πρώτη ύλη το καλαμπόκι, το στάρι, τη σόγια και άλλους φυτικούς σπόρους και καρπούς, θα έχει ως συνέπεια την επέκταση της πείνας και την εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων σ' όλο τον κόσμο και ειδικότερα στις φτωχότερες χώρες.

Την προειδοποίηση για τις καταστροφικές συνέπειες από το πρόγραμμα παραγωγής αιθανόλης (υποκατάστατο της βενζίνης) από φυτικούς σπόρους και καρπούς, απεύθυνε πρώτος, τον περασμένο Απρίλη, ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.

Πριν από δέκα μέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FΑΟ) σε έκθεσή του αναγνωρίζει τους κινδύνους από την αύξηση της παραγωγής βιοκαυσίμων και επισημαίνει ότι ήδη παρατηρείται μεγάλη άνοδος των τιμών των τροφίμων. Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι η άνοδος των τιμών των αγροτικών προϊόντων (σιτηρά, καλαμπόκι κλπ.) στις αγορές εμπορευμάτων αρχίζει να ματακυλίεται στις τιμές λιανικής, καθώς πολλές από τις πολυεθνικές των τροφίμων αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους.

Οι τιμές του καλαμποκιού και των σιτηρών έχουν αυξηθεί κατά 60% και 50% αντίστοιχα τους 12 τελευταίους μήνες, με τη ζάχαρη, το γάλα και το κακάο να καταγράφουν επίσης σημαντική άνοδο, προκαλώντας τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις λιανικές τιμές των τροφίμων εδώ και 30 χρόνια σε ορισμένες χώρες.

Ο «αμαρτωλός κύκλος» των βιοκαυσίμων λειτουργεί ως εξής: η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για αιθανόλη οδηγεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής καλαμποκιού, σόγιας, ζαχαροκάλαμου και άλλων καρπών στις βιομηχανίες βιοκαυσίμων. Κατά συνέπεια, οι τιμές για τις ποσότητες που προορίζονται για τροφή αυξάνονται. Ταυτόχρονα, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που προορίζονται για τρόφιμα μειώνονται, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής τροφίμων και την περαιτέρω αύξηση των τιμών. Και όταν το καλαμπόκι χρησιμοποιείται και ως ζωοτροφή τότε αυξάνεται και η τιμή του κρέατος.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν από 20% έως 50% την επόμενη δεκαετία.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που πρωτοστατούν στην εκστρατεία για την παραγωγή βιοκαυσίμων, ισχυρίζονται ότι με αυτά θα μειωθεί η εξάρτηση των οικονομιών από το πετρέλαιο και θα προστατευτεί το περιβάλλον. Ισχυρισμοί που δεν επιβεβαιώνονται από τους επιστήμονες.

«Η τραγωδία δεν είναι να θέλουμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, έγραψε ο Φιντέλ, αλλά να μετατρέπουμε τα τρόφιμα σε καύσιμα... Αν αυτή η φόρμουλα εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ισοδυναμεί με διεθνοποίηση της γενοκτονίας».


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ